Още един регион вече е във фаза 3 на разпространение на коронавируса, в която се нагала предприемането на частични ограничения. Това показва картата на епидемичната обстановка. Това означава и че в регион 4, в който се намират Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян, средната заетост на интензивните легла е надвишила 70 на сто.

В Пловдив нови мерки от 31 януари

Областният щаб в Пловдив обяви затягане на противоепидемичните мерки в града. 

От понеделник, 31 януари, заведенията и казината ще работят при запълване на 50% от капацитета им и ще могат да обслужват клиенти най-късно до 23.00 ч.

Властите в областта забраняват допускането на непълнолетни без придружител в големите търговски обекти. Полицейското присъствие там ще бъде засилено.

По маршрутите на най-натоварените линии на градския транспорт пък ще бъдат пуснати повече коли, за да може да се спазва необходимата дистанция между пътниците.

Данните сочат, че към момента 50% от интензивните легла в болниците са заети. Приетите пациенти са общо 506, 36 от тях са деца. Двама от най-малките пациенти са в интензивни отделения. Най-притеснителното е, че 16 от настанените в лечебни заведения деца са на възраст под 1 година.

В Добрич ограничения за ученици до 6 февруари

Ограничителни мерки за деца и младежи под 18-годишна възраст въвежда РЗИ-Добрич на територията на областта до 6 февруари (на практика по време на ваканцията, която обявиха от МОН- бел. ред.), съобщиха от Областна администрация.

Решението е продиктувано от ръста на заболелите и карантинираните от тази възрастова група в региона. Забраняват се посещенията на търговски центрове, кина, клубове и заведения за хранене и развлечения след 22 часа. Преди този час непълнолетните ще имат достъп до посочените места само със законен настойник. Преустановяват се присъствените групови занимания, дейности по интереси, екскурзии, спортни празници, както и занятията с деца в езикови центрове, обучителни школи и други.

За всички възрастови групи са забранени масовите прояви. По данни на РЗИ, през последните две седмици в областта са регистрирани 1682 случая на коронавирус, от които 23 на сто са при деца под 18-годишна възраст. От тях 11 % са на възраст до шест години, 14 на сто - между 7- и 10-годишни, а останалите 75 на сто - 11-18-годишни, посочва в свой доклад д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ.

1684 на 100 хил. средната заболеваемост

Според прогнозата, означена на картата, още един регион се предвижда в рамките на 5 дни, да мине в етап 3. 

Средната заболеваемост в страната към 28 януари стигна 1684.21 на 100 хил. за 14 дни, сочат данните на Единния информационен портал.

Само Кърджали е още оцветена в червено, т.е. със заразени под 500 на 100 хил. души.

Източник Национален център по заразни и паразитни болести.

 

Столицата излезе начело като областта с най-висока заболеваемост - 2521,68. С тези стойности тя вече изпреварва Благоевград - 2374,66 на 100 хил.

Заведенията в София бойкотираха новите мерки в столицата и продължиха да работят след 22.00 часа. Това показаха мащабните съвместни проверки на 5 институции в първия ден от влизането в сила на вечерен час и ограничение на капацитета им на работа до 50 на сто. Актовете за нарушение на заповедта са на стойност между 300 и 1000 лева за физическо лице и между 500 и 2000 за юридическо.

COVID смъртността остава на високи, но сравнително устойчиви нива - 15,83 на 100 хил. за 14 дни.