Фондациите на отвореното общество – бившият Институт „Отворено общество“, подава жалба в Съвета на Европа срещу сваленото през април 2021 г. правителство на Бойко Борисов заради високата смъртност от COVID-19, съобщи в. „Гардиън“.

Обвиненията са в небрежност в резултат на това, че при ваксинирането не е даден приоритет на хора на възраст над 65 години и такива с предразполагащо към заболяването здравословно състояние. Случаят показва ниския процент ваксинации в една от най-бедните страни в ЕС, отбелязва изданието.

Според организацията, основана от милиардера Джордж Сорос, кабинетът на Борисов е застрашил живота на хората и това вероятно е довело до смъртни случаи, които са могли да бъдат избегнати.

От „Отворено общество“ призовават правителството на Кирил Петков да  приложи спешен план за действие, за да бъдат ваксинирани хората над 60 г. и тези, чието здравословно състояние предразполага към зараза с коронавируса – болести на дихателните пътища или опасни за имунната система условия.

По данни на Фондациите на отвореното общество между януари и май 2021 г. у нас от коронавирус са починали 8 813-ма души на възраст над 60 години. През май само един от всеки петима над 65 г. е бил ваксиниран. Въпреки добре известните рискове за възрастни и хора с предразполагащо към заболяване здраве, те били поставени на опашката за ваксиниране зад медиците, учителите и работниците от важните сфери.

Българските власти не положили почти никакви усилия, за да информират хората за ваксините. Те не успели да се справят с дезинформацията или да предприемат стъпки, които да направят препаратите достъпни. Това твърди Майте Дьо Рю, юридически съветник във Фондациите.

Жалбата е подадена в Комитета по социални права към Съвета на Европа. Обвиненията към страната ни са, че е нарушила два члена на Европейската социална харта – правото на лечение и принципа на недискриминация.