Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фондациите на отвореното общество – бившият Институт „Отворено общество“, подава жалба в Съвета на Европа срещу сваленото през април 2021 г. правителство на Бойко Борисов заради високата смъртност от COVID-19, съобщи в. „Гардиън“.

Обвиненията са в небрежност в резултат на това, че при ваксинирането не е даден приоритет на хора на възраст над 65 години и такива с предразполагащо към заболяването здравословно състояние. Случаят показва ниския процент ваксинации в една от най-бедните страни в ЕС, отбелязва изданието.

Според организацията, основана от милиардера Джордж Сорос, кабинетът на Борисов е застрашил живота на хората и това вероятно е довело до смъртни случаи, които са могли да бъдат избегнати.

От „Отворено общество“ призовават правителството на Кирил Петков да  приложи спешен план за действие, за да бъдат ваксинирани хората над 60 г. и тези, чието здравословно състояние предразполага към зараза с коронавируса – болести на дихателните пътища или опасни за имунната система условия.

По данни на Фондациите на отвореното общество между януари и май 2021 г. у нас от коронавирус са починали 8 813-ма души на възраст над 60 години. През май само един от всеки петима над 65 г. е бил ваксиниран. Въпреки добре известните рискове за възрастни и хора с предразполагащо към заболяване здраве, те били поставени на опашката за ваксиниране зад медиците, учителите и работниците от важните сфери.

Българските власти не положили почти никакви усилия, за да информират хората за ваксините. Те не успели да се справят с дезинформацията или да предприемат стъпки, които да направят препаратите достъпни. Това твърди Майте Дьо Рю, юридически съветник във Фондациите.

Жалбата е подадена в Комитета по социални права към Съвета на Европа. Обвиненията към страната ни са, че е нарушила два члена на Европейската социална харта – правото на лечение и принципа на недискриминация.

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

безсмислено

Въобще не са разбрали от къде идва мора при старите хора. Проблема е с спирането на планови приеми, планови операции и като цяло факта, че всички състояния различни от ковид се неглижират. За един стар човек с препълнена книжка с тежки хронични заболявания 1 отказ от прием в болница му е достатъчен. Също така когато въобще ги приемат ги претупват, при първа възможност изписват, без да се взема високите рискове от това, и накрая пак обикаляме гробищата. Като цяло мерките по цял свят бяха толкова неадекватни, че увеличиха смъртността и мизерията.

.....

Молим? Я пак?

Важното е, че Дедо е Жив!

Пу-пу-пу, да не му е уроки Гиорджи Шварц!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.