Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ и няколко съюзници обсъждат възможността за разполагане на хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди евентуално руско нахлуване в Украйна в знак на подкрепа срещу продължаващата агресия на Москва. Това се казва в публикация на сайта на CNN.

Сред споменаваните държави са България, Румъния и Унгария. Това трябва да се случи преди евентуална руска инвазия в Украйна, съобщава медията, като се позовава на американски служители.

Силите, които ще се разположат в тези държави, ще наброяват около 1000 души числен състав във всяка страна и ще бъде подобно на предните бойни групи, които понастоящем се намират в балтийските държави и Полша.

Според публикацията разполагането на допълнителни сили ще бъде на двустранна основа.

САЩ и Великобритания са сред държавите, които подкрепят подобно предложение, но те не е еднакво одобрявано от всички 30 страни членки на пакта, според неназован европейски дипломат.

Източниците на британския "Дейли телеграф" са потвърдили, че Великобритания обмисля изпращане на допълнителни военни сили в Източна Европа, но по-скоро може да става дума за разполагането им на североизточния фланг на НАТО, отколкото на югоизточния.

Вестникът уточнява, че евентуалното изпращане на войски в случай на руско настъпление срещу Украйна още не е одобрено от британското правителство.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви по-рано, че страната му е готова да обмисли възможността за изпращане на допълнителни сили в Европа. Той каза, че се обсъжда увеличение на присъствието на НАТО в Румъния и Унгария. Премиерът обаче отхвърли възможността за изпращане в Украйна на военни от Великобритания или друга държава от НАТО, тъй като Украйна не е член на алианса.

По-рано днес българският военен министър Стефан Янев обяви, че в рамките на НАТО България ще формира собствен батальон с численост до 1000 души.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.