САЩ и няколко съюзници обсъждат възможността за разполагане на хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди евентуално руско нахлуване в Украйна в знак на подкрепа срещу продължаващата агресия на Москва. Това се казва в публикация на сайта на CNN.

Сред споменаваните държави са България, Румъния и Унгария. Това трябва да се случи преди евентуална руска инвазия в Украйна, съобщава медията, като се позовава на американски служители.

Силите, които ще се разположат в тези държави, ще наброяват около 1000 души числен състав във всяка страна и ще бъде подобно на предните бойни групи, които понастоящем се намират в балтийските държави и Полша.

Според публикацията разполагането на допълнителни сили ще бъде на двустранна основа.

САЩ и Великобритания са сред държавите, които подкрепят подобно предложение, но те не е еднакво одобрявано от всички 30 страни членки на пакта, според неназован европейски дипломат.

Източниците на британския "Дейли телеграф" са потвърдили, че Великобритания обмисля изпращане на допълнителни военни сили в Източна Европа, но по-скоро може да става дума за разполагането им на североизточния фланг на НАТО, отколкото на югоизточния.

Вестникът уточнява, че евентуалното изпращане на войски в случай на руско настъпление срещу Украйна още не е одобрено от британското правителство.

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви по-рано, че страната му е готова да обмисли възможността за изпращане на допълнителни сили в Европа. Той каза, че се обсъжда увеличение на присъствието на НАТО в Румъния и Унгария. Премиерът обаче отхвърли възможността за изпращане в Украйна на военни от Великобритания или друга държава от НАТО, тъй като Украйна не е член на алианса.

По-рано днес българският военен министър Стефан Янев обяви, че в рамките на НАТО България ще формира собствен батальон с численост до 1000 души.