Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви късно във вторник, че започва преговори с България и още пет страни за присъединяването им към този клуб на богатите държави, предаде Ройтерс, информира БТА.

Другите държави са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

От организацията уточниха, че няма график за приемането и че напредъкът на преговорите ще зависи от това доколко шестте страни и се придържат към най-добрите практики на ОИСР. Кандидатките ще бъдат оценявани от повече от 20 комисии.

Източник от Бразилия, пожелал анонимност, каза, че процедурата за приемане на нов член в ОИСР със седалище в Париж отнема средно от 3 до 5 години.

Сега в организацията членуват 38 държави. Създадена през 1961 г., днес ОИСР е една от най-авторитетните международни организации с водеща роля в изработването и прилагането на най-високи международно признати стандарти във всички ключови области като управление, данъчна политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, образование, дигитална икономика и иновации, климат и др.

През септември м. г. Ройтерс съобщи, че новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), австралиецът Матиас Корман, предлага шест страни, сред които България и Бразилия, да се присъединят едновременно към клуба на богатите държави.

Кирил Петков: Голям дипломатически пробив

Министър-председателят Кирил Петков определи поканата за членство като голям дипломатически пробив. 

"Това означава, че влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно. В международните бази данни ще излизаме като страна с нисък риск и на финансирането на нашите компании ще се гледа различно. Радвам се да кажа, че България влезе в един клуб на развити нации, които са оценени като нискорискови и което увеличава много потенциала ни за инвестиции", каза премиерът.

Министерството на външните работи на Република България приветства приетото на 25 януари 2022 г. решение на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за започване на разговори за присъединяване към Организацията с България и останалите страни кандидатки, се казва в позиция на МВнР.

Членството в ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на България, по който съществува широк обществено-политически консенсус и силна институционална последователност.

България напълно споделя ценностите, визията и целите на ОИСР и има амбицията да участва активно и конструктивно в търсенето на решения на глобалните предизвикателства заедно с останалите страни - членки на Организацията.

Решението на Съвета на ОИСР дава допълнителен импулс на последователните усилия на България за разширяване на взаимодействието с Организацията, насочено към все по-пълното прилагане на стандартите, добрите практики и принципите на ОИСР във всички обществени и икономически области.

България е решена да изпълни изискванията и задълженията, свързани от пълноправното членство в Организацията, и да даде своя принос за утвърждаване на ценностите на ОИСР в регионален и глобален план, подчертават от МВнР.

Васил Велев, АИКБ: Членството не е самоцел, а постигнати стандарти

Членството на България в ОИСР не е просто самоцел да се присъединим в един престижен клуб на богатите. То означава постигнати стандарти - за върховенство на правото, за правова държава, за добре работещи регулатори, институции, конкуренция, антимонополно право, малък сив сектор, ниско ниво на корупция.

Това коментира в сряда председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от БТА.

Това членство означава и стандарти за макроикономическа и финансова стабилност, стандарти срещу прането на пари, всичко това, което подобрява инвестиционния климат и рейтинг на страната, привлича инвестиции и се създават условия за ускорен икономически растеж и по-висок жизнен стандарт.

"Преди повече от пет години някои наблюдатели - аналитици, политолози, се притесняваха, че след приемането на България в ЕС няма обединяваща национална цел за нас. Тогава АОБР издигна за такава цел членството на България в ОИСР", каза още Велев и допълни, че досега този приоритет е важен за организацията.

"Ние успяхме да включим тази цел в дневния ред на правителството и президентството, състави се български план за постигането й, отдели се бюджет", изтъкна още той.

Той посочи, че за да стане член на организацията, страната ни трябва да постигне тези стандарти, за което е необходима упорита работа.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.