“Хванете бика за рогата и решете въпроса с историята и с езика на омразата. Много ви обичаме и сега е моментът да се използва енергията.”

Този съвет даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на македонския премиер Димитър Ковачевски. Двамата се срещнаха в централата на ГЕРБ в София. 

Борисов припомни какво е свършил като премиер за евроатлантическата интеграция на РСМ - и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, и в рамките на Берлинския процес. Той приветства напредъка по свързаността във всичките й аспекти и заяви, че единствената спираща тема е историята и езикът на омразата. 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не бил спрял излъчването по БНТ на филма “Само защото бяха българи”, показващ насилствената асимилация на сънародниците ни в Титова Македония, а би го изгледал заедно с Ковачески. А после и двамата биха изгледали и филма “Трето полувреме”. 

Борисов каза още, че е отишъл в Скопие и се е извинил за това, че българската държава не е могла да спаси от депортация македонските евреи, както направи с тези в старите граници на Царство България.