Конгресът на БФС на 18 март би трябвало да е изборен, стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на БФС. Първоначално не изглеждаше да е така, предвид криптираните послания от страна на застаналия пред журналистите президент на централата Борислав Михайлов.

Той отказа да отговаря повече "на така наречения инициативен комитет", визирайки Димитър Бербатов и неговия екип. Бербо и компания искаха изборно заседание и бяха внесли подписка в ИК, която не бе уважена, а "приета за сведение".

А това е така, тъй като "още на 8 септември м.г. на свое заседание Изпълнителният комитет гласува решение за свикване на Конгрес на същата дата и с идентичен дневен ред, което е отразено в Търговския регистър на 14 септември 2021 г. Поканата и дневният ред на Общото събрание са общодостъпни и актуални", както гласи официално съобщение на БФС.

Което означава, че избор на президент и ИК са били планирани, както се твърдеше, още миналата година, за март 2022 г. Припомняме, че конгресът през есента на 2021 г. беше извънреден - свикан от съда.

Михайлов се подразни на въпросите на бТВ за конгреса, вписването на ръководните органи в ТР и т.н. Той няколко пъти отговори нервно.

"Вие не сте наясно. На 8 септември миналата година Изпълкомът е свикал Конгрес за 18 март. На 14 септември е обявено на страницата на Агенция по вписвания. Има покана, на тази показа пише дневният ред, така че всеки един от вас може да се запознае. Той е идентичен", рече Михайлов.

Ако това е истина, излиза, че дневният ред на заседанието е следният: 

1. Разглеждане на жалби до конгреса на БФС.

2. Отчет на Изпълнителния комитет на БФС за срока на мандата 2018 - 2022 г.

3. Програма на БФС за развитието на футбола за срока на мандата 2022 - 2026 г.

4. Приемане на членове на БФС.

5. Изключвнане на членове на БФС.

6. Изменения и допълнения на Устава на БФС.

7. Проект на бюджет на БФС за периода 2022 - 2026 г.

8. Освобождаване на Президента на БФС. Освобождаване на членовете на ИК на БФС.

9. Избор на Президент на БФС.

10. Избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС.

"Тя е копи-пейст на същата, която е в търговския регистър и повече няма да отговарям, добави Боби на питане за подписката на опозиционерите с посочения там дневен ред. - Има конгрес на 18 март, може да прочетете дневния ред. Няма нито един изключен клуб, не знам къде ги чувате тия неща. Нека да бъдем по-диалогични, по-коректни и да спрем с фейк новините, защото за никой не е окей, най-малко за футбола".

Ясен Петров остава селекционер на националния отбор, задействана е клауза в договора му. Поставена му е цел, а и той си я е поставил сам - първо място в групата в Лигата на нациите.

Първият ни тим ще гостува за няколко дни в Доха, Катар в края на март. На 26-и България играе с домакина на Световното тази година, а три дни по-късно и с Хърватия, вицешампион от Мондиал 2018.

Съдийската комисия има нов шеф и е това е бившият елитен унгарски рефер Виктор Касай. Очаква се той да пристигне още днес, а утре да даде пресконференция. Договорът му е за година и половина. Касай няколко години бе сред най-добрите арбитри в света.

Офицализирано беше и назначението на Георги Иванов-Гонзо за технически директор. Той ще е "оперативна фигура" и ще е пряко подчинен на президента на съюза.

И още от днешното заседание на ИК:

Изпълнителният комитет одобри и разпределението на сумите по програмата „Солидарност“ на УЕФА за сезон 2020/2021 г., които ще достигнат до клубовете с месец по-рано от предвиденото. Всеки клуб от ППЛ ще получи по 40 хиляди евро, представителите на ВПЛ по 15 хиляди евро, а участниците в Трета лига – по 1210 евро.

Членовете на ИК бяха запознати и с разпределението и на втория транш от договора за телевизионните права, според който участниците в ППЛ ще разпределят помежду си сумата от 1 080 000 лева, се казва на официалния сайт на БФС.