Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро.

С него извънредно ще бъдат отпуснати заеми и безвъзмездни средства за страната. Решението е взето след проведен в петък разговор между Фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски.

Пакетът ще помогне финансово на Украйна да се справи с проблемите, свързани с конфликта. Кочисията разчита на Съвета на ЕС и Европейския парламент да го одобрят възможно най-бързо. След това Брюксел ще задейства бързо отпускането на първия транш от 600 милиона евро. Скоро ЕК ще започне работа и по втората дългосрочна програма за финансова помощ  в подкрепа на модернизацията на страната.

Същевременно Брюксел почти ще удвои двустранната помощ за Киев под формата на безвъзмездни средства за тази година. Ще бъдат отпуснати допълнително 120 милиона евро, които да помогнат за укрепването на държавността и устойчивостта.

Фон дер Лайен допълни, че Комисията ще продължи да инвестира в бъдещето на Украйна страната чрез инвестиционния план, който планира да насочи към нея над 6 милиарда  евро.

„Нека ясно заявя, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор. ЕС ще продължи да я подкрепя“, категорична бе тя.