Демонстрация, проведена днес в Брюксел в знак на протест срещу последните мерки за ограничаване на COVID, се превърна в насилие този следобед, след като демонстрантите се сблъскаха с полицията.

Организаторите казаха, че очакват до 100 000 демонстранти, но полицията все още не е потвърдила броя на присъстващите, като за момента говори само за „няколко десетки хиляди“.

"Истината! Или ни лъжете?", пише на кръста на този Исус. 

 

Шествието от гара "Север" до парка "Сенконтнер" беше строго контролирано от полицията и до голяма степен мирно, докато не достигна парка около 14.00 ч, когато група демонстранти се сблъскаха с полицията. Бяха пуснати водни оръдия и сълзотворен газ, но въпреки това демонстрантите успяха да нанесат значителни щети на първата изпречила им се сграда - централата на дипломатическата служба на ЕС: Европейската служба за външна дейност.

Дипломатическата служба на ЕС пострада.

 

Протестът беше организиран от Europeans United (европейско евроскептично движение  с клонове в почти всички държави-членки на ЕС, но не и в България), чийто председател и говорител Том Меерт обясни, че са против „недемократичния“ начин, по който се прилагат мерките за спиране на разпространението на COVID.

Десетки бяха леко ранени.

 

Организаторът Том Меерт обвини за насилието „няколкостотин“ виновници. „Те са старият свят, ние сме новият“, каза той пред De Standaard.