Цените на петрола Брент са готови да се покачат до 100 долара за барел по-късно тази година, казаха анализатори на Goldman Sachs, добавяйки, че петролният пазар остава в "изненадващо голям дефицит", тъй като търсенето, засегнато от варианта на коронавирус - Омикрон, е далеч по-малко от очакваното, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

По-рано във вторник фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишиха до 88,13 долара за барел, достигайки най-висок ценови връх от октомври 2014 г.

Ударът върху търсенето в резултат на силно заразния вариант Омикрон и свързаните него рестриктивни мерки вероятно ще бъде компенсиран от заместването на силно поскъпващия природен газ с петрол, увеличените прекъсвания на доставките, производствения недостига на "ОПЕК +" и разочароващото петролно производство в Бразилия и Норвегия, отбелязват анализаторите на голямата американска инвестиционна банка.

Глобалното търсене на петрол се очаква да нараства с 3,5 милиона барела на ден на годишна база през 2022 г., като търсенето за четвъртото тримесечие ще достигне 101,6 милиона барела на ден.

Goldman Sachs очаква складовите петролни запаси в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да спаднат до лятото до най-ниското си ниво от 2000 г., а свободният капацитет на страните производителки във формата "ОПЕК +" да намалее до исторически ниски нива, като се има предвид липсата на сондажи в основните членки на ОПЕК и в Русия, която се мъчи да увеличи производството.

"Очакваме увеличението на производството на "ОПЕК +" да отслабне през 2022 г. до само 2,5 милиона барела на ден при следващите девет повишения въпреки договорената политика в рамките на картела за повишаване на производството с по 400 00 барела на ден всеки следващ месец.

По-високите цени на петрола ще позволят на ОПЕК да изостане леко от месечния темп на нарастване на производството, за да запази свободния капацитет, като ускоряването на растежа на производството на шистов петрол осигурява необходимия буфер на запасите, добавиха анализаторите на Goldman Sachs.

Банката също така повиши очакванията си за увеличаване на производството в Иран чак към второто тримесечие на 2023 г., позовавайки се на липсата на напредък по преговорите за иранското ядрено споразумение.

Според Goldman Sachs цената на петрола Брент през първото тримесечие на 2022 г. ще достигне 90 долара за барел, да нарасне до 95 долара за барел през второто тримесечие и до 100 долара за барел през последните две тримесечия на тази година.

"Не прогнозираме трайно поскъпване на петрола Брент над 100 долара за барел поради аргумент за изчерпване на петрола, тъй като ресурсите за шистов петрол все още са големи и еластични“, казаха анализаторите.