1027,51 на 100 хил. души. Толкова е средната заболеваемост в страната за 14-дневен период към 17 януари. Това сочат данните на Единния информационен портал.

Най-висока е в област Благоевград, където отива към внушителните 2000 на 100 хил. - днес е 1933,33.

Следват София-град с 1756,17 на 100 хил. и Перник - 1292, 08 на 100 хил. души.

Извън тъмночервената зона са само четири области - Разград, Шумен, Търговище и Кърджали (където заразените са 195,92 на 100 хил.)

15,31 е COVID смъртността за 14 дни на 100 хил. души към понеделник. Т.е. тя остава на високи нива, но значително по-ниски, отколкото през пика на четвъртата вълна. Другата добра тенденция е, че засега тя не се движи нагоре.

Според актуалната карта на заетостта на интензивните легла, публикувана на интернет страницата на МС, най-тревожно е положението в Северен централен регион. Той е в трета фаза, според новия план на правителството, със 72,5 на сто заети реанимационни легла като след 5 дни може и да е вече в най-крайната четвърта фаза. Това би означавало и най-сериозни мерки. Същевременно в областите, които попадат в този регион, заболеваемостта далеч не е една от най-високите в страната.

В първи етап, т.е. със заетост на интензивните легла над 50 на сто, са още Южен централен и Североизточен. Прогнозата е, че първият до пет дни ще мине във втора фаза.

Югозападният, където са двете области с най-големи стойности на заразените - Благоевград и София-град, стои в нулева фаза. Причината е ясна - в столицата се намират най-големият брой интензивни структури и легла в страната. 

Какво е положението с леглата в областите в Северен централен регион

В Северен централен регион попадат областите Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово. Към този момент в болниците в Русе има 160 свободни легла, 10 от тях са интензивни, но приемат пациенти от Разград и Силистра, което допълнително натоварва системата в областта, съобщава БНТ.

Въпреки това нито един пациент няма да бъде върнат, казват от ръководството на болница "Канев". В момента там се лекуват 96 пациенти с COVID, а 16 са на интензивно лечение.

В областната болница в Габрово в момента има 58 души, 6 от тях са деца, 6 са и разкритите интензивни легла към момента, две са заети.

В област Велико Търново се очаква в ранния следобед днес да заседава Областният кризисен щаб за мерките, които ще бъдат предприети. Разкрити са 18 интензивни легла и почти 90 процента от тях са заети.

"В областта имаме 18 разкрити интензивни легла, ако има превеждане на болни, след подобряване на състоянието или след летален завършек на заболяването, болните останат по-малко, значи ли, че минаваме в зелена зона, тъй като ще имаме по-малка заетост на интензивните легла. Когато са запълнени всички тези интензивни легла, тогава сме изтървали епидемичния процес", коментира Стефан Филев - директор МОБАЛ " Д- р Стефан Черкезов" - Велико Търново.

Няма места за интензивни места в болницата в Силистра

Всичките десет легла за интензивни COVID пациенти в силистренската болница са заети, съобщи за БТА д-р Васил Славов - директор на болницата. Лечебното заведение разполага с нужната апаратура за разкриване на допълнителни интензивни легла, но няма достатъчно медицински персонал, който да ги обслужва. Най-остра е нуждата от медицински сестри.

В момента около една трета от леглата в Детското отделение са заети от малки пациенти с коронавирус. От петък в МБАЛ-Силистра е спряна всякаква планова дейност.