Русия няма намерение да съди България заради спирането на проекта "Южен поток", пише московскиятг в. "Комерсант".

Последните трескави действия на българската страна са предизвикани от опасенията, че „Газпром” може да поиска от нея компенсация за провала на проекта, твърди изданието, като цитира свой собствен дипломатически източник. Още повече, София имала опита от отказа си от строежа на АЕЦ "Белене". По този повод "Росатом" иска от страната ни компенсация в размер на 1 милиард авро. Искът се разглежда от арбитражен съд в париж.

Потенциално загубите за България заради отказа от "Южен поток" биха могли да бъдат същите„

Спирането на "Южен поток" бе обявено от руския президент Владимир Путин нва 1 декември в Турция. Тогава той заяви, че сред причините е отказът на България да разреша полагане на тръби по морското си дъно.

Три седмици след отменянето на проекта София внезапно обяви, че ще издаде на „Газпром” разрешение за изграждането на морската част от газопровода, продължава "Комерсант". Същевременно България предлага на компанията да създаде на границата й газов хъб, което на теория ще позволи да се решат проблемите със законодателството на ЕС.

Компанията "Юген поток България" не успяла да похарчи сериозни суми, продължава "Комерсант". Става дума само за няколко милиона евро, твърди близък до компанията събеседник на вестника

За сметка на това обаче "Газпром" похарчил близо 5 милиарда евро за морската част на "Южен поток", която сега няма да успее да построи заради решевнието на бълтарскитя власти. Макар от компанията да твърдят, че повечето инвестиции биха могли да бъдат използвани за построяването на газопровод в Турция, някои средства според данни на "Комерсант" все пак ще трябва да бъдат "отписани". Това са разходи на обща стойност около 800 милиона евро. Теци пари са похарчени за инженерни проучвания, проектиране и получаване на разрешителни.

"Действията на правителството попадат в категорията обстоятелства на непреодолима сила, но трябва да се гледа какво е записано в договорите", казва Дмитрий Крупишев - управляващ партньор на компанията "Лигъл кепитъл партнърс".

Ако "Газпром" реши да продължи строежа на "ЮЯжен поток", българската страна предлага създаването на газов хъб във Варна, където гадопроводът трябва да излезе на сушата. Според информация на "Комерсант" на "Газпром" ще бъде предложено да продава най-малко половината количество газ в тази точка. Така ще бъдат спазени основните изисквания на европейското законодателство. Източник на "Комерсант" в руското правителство припомня, че че подобна идея е била повдигана от европейците и преди, но е била отклонена.

"Бългаприя се показа като ненадеждет партньор. Никой вече няма да й поверява проект", казва правителственият източник на "Комерсант.

Според друг източник решението на путин за спиране на "Южен поток" обаче е окончателно.