Рязко и по-бързо от очакваното повишение на лихвените проценти в САЩ може да разтърси финансовите пазари и да нарани т.нар. нововъзникващи икономики( например Русия, Бразилия), предизвиквайки изтичане на капитали и обезценяване на валутите. 

Това се казва в последната публикация в блога на Международния валутен фонд. "Предсказанията" на експертите на фонда сочат, че икономиката на САЩ така или иначе ще се движи с добро темпо на възстановяване и за пореден път обясняват как инфлацията щяла да се забави по-късно през годината. Именно разхлабената лихвена политика е една от причините за ширещата се инфлация по света. 

Сега МВФ очевидно е наясно, че Федералния резерв поема по пътя на затягане на лихвите, затова предупреждава, че ако това стане "постепенно, добре комуникирано", то тогава действията на САЩ ще имат слабо въздействие върху пазарите, тъй като външното търсене компенсира въздействието от нарастващите разходи за финансиране.

Преди дни председателят на Фед в Сейнт Луис - Джеймс Булард каза, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти още през март, месеци по-рано от предишните очаквания. Според него централната банка сега е в "добра позиция" да предприеме още по-агресивни стъпки срещу инфлацията, ако е необходимо.

Според МВФ нововъзникващите пазари с висок публичен и частен дълг, валутни експозиции и по-ниски салда по текущите сметки вече са изпитали по-големи движения на техните валути спрямо щатския долар, пише БНР. 

Фондът също така заяви, че нововъзникващите пазари с по-силен инфлационен натиск или по-слаби институции трябва да действат бързо, за да позволят на валутите да се обезценят и да повишат референтните лихвени проценти.

МВФ призова централните банки да съобщават ясно и последователно своите планове за затягане на паричните си и лихвени политики и заяви, че страните с високи нива на дълг, деноминиран в чуждестранни валути, трябва да се стремят да хеджират своите експозиции, където това е възможно.

Правителствата биха могли също да обявят планове за увеличаване на фискалните ресурси чрез постепенно увеличаване на данъчните приходи, прилагане на преразглеждане на пенсиите и субсидиите или чрез други мерки, добавя МВФ в своя блог.