Журналистическият проект за разследване на организирана престъпност и корупцията съобщи, че има сериозни и достоверни данни за заплаха за сигурността и безопасността на българския разследващ журналист от BIRD Атанас Чобанов. Малко след като информацията бе публикувана в twitter канала на OCCRP, тя бе потвърдена и от самия Чобанов. 

"В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", пише той.

Малко след това той написа още едно съобщение, в което обясни, че не очаква от нашите служби да го защитават:

"Във връзка с получения от чуждо правителство сигнал за заплаха, не очаквам от нашите служби да ме защитават. Очаквам да нападнат лошите и утре да има арести. Информирал съм ги кои са. Това е най-добрата защита. А и май точно това им е работата, не ли?"

Разпространено бе и  писмо от Асоциацията на европейските журналисти, в което организацията призовава властите да приемат сериозно сигнала и да разследват. 

"Асоциацията на европейските журналисти – България призовава българските власти да предприемат всички необходими мерки за защита на журналиста. Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха", пише организацията. 

Последното разследване на Чобанов и BIRD е свързано с разкритието, че лобист на Демократическата партия в САЩ лобира за Делян Пеевски - санкциониран от закона "Магнитски" български депутат и бизнесмен. Този факт обаче не е деклариран надлежно пред американските власти, сочи разследването.  

Оказва се, че Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил Мондешки.