Европейският съюз ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в атомни електроцентрали от ново поколение от сега до 2050 година, каза заяви комисарят по вътрешния пазар в интервю, публикувано през уикенда. „Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 милиарда евро инвестиции от сега до 2030 година. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда!“, каза Тиери Бретон пред вестник „Журнал дьо диманш”, цитиран от БНР. 

Бретон също така твърди, че планът на ЕС за категоризирането на ядрена енергия и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

ЕС се консултира с държавите членки по тази стъпка, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия да се квалифицират като трайни опции. Франция оглави тенденцията за признаването на ядрената енергия като „зелена” въпреки силната съпротива от Австрия и скептицизма на Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи.

Европейската комисия "смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници".

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но Бретон изчисли, че до 2050 г. делът ѝ ще бъде намалено до около 15 процента. Предложението на ЕС също посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци. В него се призовава изграждането на нови АЕЦ да стане с разрешителни, дадени преди 2045 г., докато работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи ще трябва да бъде разрешена преди 2040 г.