"Ако коронавирусът влезе в парламента - го блокира веднага."

Това заяви днес пред БНТ д-р Александър Симидчиев - депутат от "Демократична България" и един от основните гласове, които подтикнаха Народното събрание да въведе задължителен зелен сертификат за влизане в сградата на парламента. Припомняме, че това се случи през тази седмица, след като народните представители гласуваха със 154 "за", нито един "против, а 4 бяха "въздържали се".

Според Симидчиев, сертификатът е доказалтество за това дали конкретният индивид е по-рисков или не. Освен това на база на този сертификат могат да се вземат мерки, срещу които роптаят някои хора, доуточни депутатът. 

По думите му, сертификатът помага в две различни посоки - едната е вече споменатото управление на риска, което помага на Министерство на здравеопазването, и втората - води до доброволно ваксиниране на хората. 

"Всички колеги от парламентарните групи, които са с медицинско образование, знаят, че това е правилният ход. Сертификатът определя риска, който носи преносителят. Ваксините не са 100% ефикасни, но снишават със 60% трансмисията", съобщи Д-р Симидчиев. 

Той беше категоричен - данните показват, че ваксините намаляват със 70% хората, които влизат в болници, а смъртността - с цели 90%.