"Ако свободата е нещо лошо, готови сме и да се откажем от промяната". Това обяви днес финансовият министър Владислав Горанов по Нова тв. В петък парламентът с гласовете основно на ГЕРБ и ДПС гласува спорните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., с които се даде право за преместване на партидите от частните универсални и професионални пенсионни фондове в Националния осигурителен институт. 

Тази сутрин Горанов с известна условност обяви, че е важно да се проведе дебат и след 1 януари догодина от ГЕРБ били готови да увеличат срока на повече от година, или да приемат поправка, според която парите автоматично остават в универсален фонд. Даже - въпреки че това не било общоприета практика - да се даде възможност за избор на фонд повече от един път през живота. Горанов даже намекна, че има възможност въобще да се преразгледа решението, важното било да има дебат.

"Ако проблемът е свързан с тази една година, ще го преразгледаме. Може да направим и така, че парите автоматично да остават в пенсионните фондове. Самият факт, че толкова се истеризира този дебат, показа, че той трябва да се води. В България трудните решения винаги се отлагат. Какво лошо им от 1 януари да тръгнем и да го проведем този дебат. Аз съм склонен да се откажа и до нула, ако се окаже, че е толкова трудно. Но е важно да проведем дебат. Преди две седмици лежахме на 8 млрд. лв. събрани вноски без да знаем какво става с тях, как се управляват", обяви финансовият министър.

Все пак накрая на разговора, той не пропусна да формулира възможното отстъпление като отказ от свобода.

Според Горанов най-важното било по темата да се води дебат, който досега отсъствал като не даде да се разбере защо дебатът ще започне малко постфактум. "Това не е нова дискусия, ако е нова за колегите от РБ, за нас не е нова", каза той.

Финансовият министър призна, че в правителствената програма не е включена подобна промяна, но го имало в програмата на ГЕРБ - "дума по дума".

Горанов не приемал думата "национализация", защото "нямало как някой насила да бъде накаран от излезе от универсалните фондове и да дава парите си на държавата".

Той индиректно упрекна универсалните пенсионни фондове в непрозрачност и пасивност. "Не съм видял нито една реклама на частен фонд, не съм получил нито едно писмо от тях с отчет за моите средства. Не съм убеден, че тази пасивност е най-доброто решение", каза Горанов. Според него истерията, с която се реагирало, го карало да мисли, че оттам не искат да водят дебати, а те всъщност  трябвало да бъдат активната страна.

"Разчитам на официалната статистика, според която около 1,7 млрд. лв. са инвестирани в акции от универсалните пенсионни фондове, вероятно висококачествени, но липсва детайлна информация къде са направени", каза още той. И после добави, че не поставял под съмнение стабилността на фондовете. "Има комисия за финансов надзор. Ако някой има притеснения, да накара тази комисия да си свърши работата", предложи министърът. Освен това професионалните фондове, които от 2010 г. трябвало да започнат да изплащат пари на миньори и т.н., все още не са го направили, даде още негативни примери Горанов в подкерпа на тезата си.

Горанов не смятал, че модел, който е въден в началото на века, не трябва да бъде дискутиран и променян.Той отново се позова на опита на Чехия, Полша и Унгария, които преразгледали моделите си. 

Нямало и никакъв начин парите за втора пенсия да запушат някаква дупка и да потънат някъде, твърди министърът. 

"Дори да се случи така, че по някаква причина някакви средства дойдат в НОИ, ще ги прехвърлим в Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации", каза той.

Горанов индиректно обвини РБ в двоен стандарт. "Когато ДПС гласува с нас за плоския данък не е лошо, ако е за пенсионните фондове е лошо". Според него още "няма как партиите да се заключат в коалиционния диалог и да не вземат самостоятелни решения".

На въпрос за обвиненията на Георги Първанов, че вече има коалиция ГЕРБ-ДПС, за думите на Радан Кънев "на кое кафе са взели решението" и за определянето му като "топлата връзка на ГЕРБ с ДПС" Горанов каза: "Това са комплексарски истории. Политиците не трябва да имат комплекси. Не бива да се търси самоцелно противопоставяне, защото трябва да са опозиция или властимащи. Няма да можем да подредим държавата, ако само демагогстваме".

Той уклончиво преформулира по-раншното си изказване към РБ, че ако трябва, ще се ходи и на избори.

"Ние в ГЕРБ нямаме притеснения от избори и всеки ден работим така че да ги спечелим", каза Горанов.

Самият министър не бил решил какво ще прави с парите си, но вероятно нямало да ги премести в НОИ, стана ясно още от разговора.