„Християнските ценности са оформили културата, литературата, музиката и изкуството във вашите земи, а днес представляват ценно наследство, което трябва да се съхранява и предава на бъдещите поколения“. С тези думи папа Франциск се обърна към делегациите от италианските градове Верона и Катандзаро, дарили коледната ясла и елха на площад "Свети Петър", които прие на аудиенция в зала папа Павел VI във Ватикана.

Папа Франциск получи дървен кръст като дар.

Коледното дърво тази година е високо 25,5 метра и тежи близо 80 тона. Коледните ясли са дарение от фондацията „Арена ди Верона“. Те са обогатени с глинени статуи в естествен ръст, с дрехи от материал, устойчив на атмосферното влияние. Платформата, върху която е пресъздадена витлеемската сцена с раждането на Исус, е дълга 24 метра и широка 12 метра. Височината й е 8 метра.

„Коледната ясла и елхата са израз на традициите и духовността на вашите региони“, изтъкна Светият отец пред двете делегации. „Те са внушаващи и скъпи знаци за християнските семейства. Препращат ни към тайната на въплъщението, единородния Божи Син, станал човек, за да ни спаси, и светлината, която Исус носи на света със своето раждане“, допълни духовният пастир на над 1,2 милиарда католици по света.

„Тези християнски символи докосват сърцата на всички, дори на невярващите, тъй като говорят за братство, съчувствие и приятелство, като приканват съвременния човек да преоткрие красотата на обикновеното, на споделянето и солидарността“, подчерта главата на Римокатолическата църква. „Те са призив към единение, съгласие и мир. Да направим място в нашия личен и обществен живот на Бога, който не идва да налага със сила своята мощ, а предлага всемогъщата си любов, чрез крехкото създание на Исус Детенце“, призова папата.

„Коледната ясла и коледното дърво са носители на светлина, надежда и любов", обобщи в заключение Негово светейшество папа Франциск.

Светият отец благослови деца, които бяха на церемонията в зала папа Павел VI.