До момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Това е заявил руският енергиен министър Александър Новак на българската си колежка Теменужка Петкова по време на вчерашния им телефонен разговор за бъдещето на двустранните отношения в енергийния сектор.

Петкова е представила на Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“. Идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център  край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. С нея вече е запозната и Европейската комисия.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор, обяснила нашата министърка, цитирана от пресслужбата на ведомството си. 

Тя обяснила на Новак, че за страната ни "Южен поток" е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода. Петкова била категорична, че проектът трябва да се реализира, но при спазване на европейското законодателство. 

Новак от своя страна е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. По този въпрос нашата министърка уточнила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще. 

Освен това Петкова е поканила Новак да посети България в удобно за него време.