"Хизбула" задържа свой агент, оказал се информатор на "Мосад". По данни на ливанската англоезична медия "Дейли стар" той стои зад атентата на бургаското летище "Сарафово", но няма официално потвърждение на тази информация от властите.

Новината е водеща във всички израелски и арабски медии, съобщава в. "Преса".

Преди няколко дни членове на шиитската ислямска организация са арестували своя човек Мохамед Шорба. Досега официално бил шеф на отдел "Външни операции" в "Хизбула".

Ако информацията на източника на "Дейли стар" се потвърди, това би обърнало на 180 градуса лансираната досега версия, че "Хизбула" изцяло стои зад трагедията на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 г. За пръв път тя бе изговорена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Шорба е ливанец, който се издига до един от най-отговорните постове в организацията. При задържането си той признал, че е работил за "Мосад", които го внедрили в една южноазиатска държава. Той вербувал за тайната кауза още четирима души, които също са арестувани.

Установено е, че докато бил агент на израелското разузнаване, получил 1 млн. щатски долара, съобщават медиите. Отделно от това Мохамед Шорба разкрил, че стои зад уж провалените атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия, както и зад трагедията на "Сарафово".

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 часа на 18 юли 2012 г. Загинаха 7 души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг.