Ситуацията около подписания Меморандум за разбирателство между правителството и синдикатите е скандална. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за радио К2 днес.

Става дума за документа, който премиерът Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, подписаха в неделя. Той дава възможност за национализация на парите за втора пенсия.

В меморандума е записано, че от 2015 г. хората ще могат да се прехвърлят в НОИ от частните пенсионни фондове, където партидите са лични. В държавния осигурителен институт парите не се трупат по индивидуални сметки, а се харчат за изплащането на пенсиите на сегашните пенсионери.

Срещу тази идея досега категорично се обявиха от Реформаторския блок, много от работодателските организации и дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. ГЕРБ обаче ревностно иска НОИ да прибере парите и промените се очаква да бъдат гласувани в зала още утре.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", каза Домусчиев.

Председателят на КРИБ подчерта, че организацията е за диалог по темата, който трябва да приключи до 31 март 2015 г.

Трябва да се вземе най-доброто решение, а не решение на всяка цена - бързо, необосновано и без конкретни разчети, категоричен е Домусчиев.

Според него сякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове не могат да се приемат просто така.

"Тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог", заяви той.

Домусчиев алармира и за друг проблем.

"Едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането. Ще има и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. Ще има и отражение върху борсата, защото много от фондовете, за да си осигурят ликвидност, ще пристъпят към масова разпродажба на акции. Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации”, каза още Домусчиев.