В петък от ГЕРБ ще бъдат помолени "най-любезно" да освободят помещенията в административната сграда на НДК, които ползват за партийна централа. Това каза министърът на културата Велислав Минеков в кулоарите на парламента.

"Утре ще подготвим решение с областния управител и в петък ще ги помолим най-любезно, както го казах и преди - да се преместят, защото това носи огромни загуби на Националния дворец на културата", каза Минеков.

И допълни, че ако се имат предвид наемите в района, НДК губи 6 млн. без лихвите.

"По време на тяхното (на ГЕРБ - б.р.) управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 млн. лева и сме притеснени", каза още Минеков.

И допълни, че е нормално министерството да си потърси отнетите имоти. Минеков изтъкна, че не става въпрос за реваншизъм, а че държавата се завръща.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов "това би било прекрачване на всякакви граници". Пред "Фокус" политикът каза, че ако това се случи, ГЕРБ ще реагира "по възможно най-острия начин" и очаква реакции от посолства.

Според партията за действията на министъра няма правни основания, защото "на политическите партии в България им е гарантирано, че те могат да ползват помещения и тези помещения трябва да им бъдат дадени от държавата".

Митов добави, че "ако ГЕРБ по една или друга причина заради озлобеното, оголеното, озъбено лице на някой министър трябва да си мести централата", държавата трябва да ѝ определи други помещения.