Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нужна е трета доза на ваксината на Pfizer/BioNTech, за да се неутрализира вариантът Омикрон. Това обявиха днес от американския фармацевтичен гигант, на базата на ранни проучвания.

Според тях е наблюдавано 25 пъти намаление на антителата срещу новата версия на вируса при хора, ваксинирани преди време само с две дози. Но при хора с трета доза е установено еквивалентно увеличение на антителата, което означава, че буустър от Pfizer ще направи ваксината отново ефективна.

От компанията обаче не спират да разработват специфичен вариант на ваксината се срещу Омикрон и обещават той да е готов до март 2022 г.

Вариантът Омикрон сериозно намалява нивата на антитела, които хората с ваксината на Pfizer/BioNTech създават, сочат предварителните данни на изследване в ЮАР, съобщи "Блумбърг".

Група изследователи от Африканския здравен изследователски университет са тествали 14 кръвни проби от 12 души - всички ваксинирани, 6 от тях и прекарали вируса. Кръвните проби са били сблъскани с жива проба на варианта Омикрон.

Резултатите не говорят добре за ваксината - наблюдава се 40 пъти намаление на нивата на неутрализиращите антитела спрямо оригиналния, които са ключова част от имунния отговор. 

Изследователите подчертават, че Омикрон не избягва защитата на ваксината напълно и добавят, че скорошна бустърна доза вероятно ще доведе до по-добри резултати. 

Въпреки това данните, които още не са минали официален преглед и публикация, са индикация, че Pfizer може би наистина да трябва да създаде нова версия - нещо, което компанията вече разработва и което обеща преди две седмици да бъде готово за 95 дни. Подобен срок не е невъзможен - в началото на годината Moderna създаде нова версия на ваксината си срещу Бета за подобен срок, но в крайна сметка се оказа, че този вариант не е толкова опасен.

Изследователи от института "Каролинска" в Швеция също откриха намаляване на защитата, но много по-малко - около 7 пъти. Те са ползвали 17 кръвни проби, но изкуствено създадена версия на Омикрон, а не жив вирус. Водещият изследовател на групата отбелязва, че новият вариант е видно по-лош от Делта, но не толкова много, колкото се е очаквало.

Подобни изследвания на Делта и Бета показваха съответно 2-3 пъти и 7-8 пъти намаление на антителата. Производителите на ваксини в крайна сметка решиха, че настоящите ваксини ще свършат работа срещу тези варианти.

В момента има вече над 1749 потвърдени случаи на Омикрон по света, като най-много са във Великобритания (440), Дания (398) и ЮАР (255), откъдето новият вариант произхожда. За момента мнозинството от заразените карат вируса леко.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.