Паметникът "1300 години България” в градинката на НДК, окончателно ще бъде премахнат. На негово място бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк. Това стана ясно след редовното заседание на Столичния общински съвет. Решението беше взето с 42 гласа "за" и само трима "против".

"За нас е важно да се възстанови мемориалът на Първи и Шести пехотен полк на автентичното му място, защото този паметник е построен в памет на загиналите воини в Сръбско-българската, Междусъюзническата, Балканската и Първата световна войни".

Това заяви по време на заседанието генерал-майор Петко Драгоев , бивш първи заместник командващ сухопътните войски на Българската армия и заместник-председател на столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Мемориалните плочи на Първи и Шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК. Плочите са били поставени в знак на почит към над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

От Съюза на художниците са на противоположна позиция и настояват паметникът "1300 години България” да остане в сегашния си вид. Мнозинството от общинските съветници обаче подкрепя идеята за възстановяване на войнишкия мемориал. Железобетонната конструкция на сегашния паметник ще бъде демонтирана, а пластиките - преместени в Южния парк. 

Общинарите не са съгласни с твърденията, че преместването на паметника ще излезе по-скъпо от неговото възстановяване. Очакват парите, необходими за изработването на мемориала, да се набавят от дарители.

Против преместването на паметника се обявиха общински съветници от БСП. 

"Смятаме, че премахването на паметника "1300 години България" е пряко посегателство върху историческата памет не само на нашия град, но и на страната като цяло. Паметникът е създаден в чест на 1300 години България, не може една историческа несправедливост да бъде заменяна с друга", заяви общинският съветник Милка Христова.

От БСП твърдят, че  това решение не трябва да се взима, без да се зачете мнението на Съюза на архитектите и Съюза на художниците, които смятали паметника "1300 години България" за връх на модернистичното изкуство.