Държавните  ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, която отказва да предприеме действия, с които да защити операторите, въпреки наличните законови разпоредби. Това стана ясно на трета подред работна среща между МРРБ и  Комисията, информират днес от ресорното ведомство в специално прессъобщение до медиите. 

В срещата са участвали ам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, Атанас Паскалев – съветник на регионалния министър, Кънчо Кънчев – изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, представители на Съюза на ВиК операторите в Република България и др. От страна на КЕВР на срещата са присъствали председателят -Иван Иванов, както и членовете Пенка Трендафилова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, директорът на Дирекция „ВиК услуги“ в Комисията  Ивайло Касчиев и др.

"Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, но не се предприеха никакви мерки от страна на регулаторния орган", е посочил днес зам.-министър Граматиков. 

Той е напомнил и за изписаните писма и срещи по въпроса. МРРБ на практика иска специална цена на тока за ВиК дружествата.

Подобно мнение е изразил и директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев. Той заявил, че цените на тока не отговарят по никакъв начин на разчетите, заложени в действащите бизнес планове на дружествата.  В момента дружествата под шапката на ВиК холдинга плащат средно с над 303 лв. повече за ток, спрямо утвърдената в бизнесплановете цена от 82 лв. Заради огромната разлика те са задлъжнели с над 18 млн.лв. към доставчици на ел. енергия.

"Почти всички електроразпределните дружества са пуснали писма, с които заплашват да започнат да спират тока, ако ВиК операторите не платят", признал Кънчев. Според него, ако не се вземат мерки има риск дълговете за ток да скочат до 140 млн.лв.

Според информацията от МРРБ, на срещата са говорили и представители на местните ВиК структури. Така например, според управителят на ВиК - Видин - Георги Владов, проблем ще бъде и увеличението на минималната работна заплата от първи януари, каквито заявки правят и от служебния кабинет, и от бъдещата коалиция между ПП, ДБ, БСП и ИТН.

"Хората ще започнат да напускат работа и накрая ще останем само шефовете на ВиК дружествата, които ще заключат вратата, когато фалират", заявил Владов. 

Съветникът на министър Комитова – Атанас Паскалев, вижда три варианта за изход от кризата. Първият е да се стартира чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Той регламентира  процедура за преразглеждане на цените да се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, което съществено променя приходите и икономически обоснованите разходи на ВиК операторите. Второто е ускоряване на процедурите по приемане на бизнес плановете на операторите и трето, намаляване от 6 на 3 месеца сроковете, които се вземат предвид разходите при формиране на цените на услугите.

Според КЕВР обаче, единственият вариант за справяне с положението е да се въведе някаква компенсаторна схема от страна на държавата. Според него и експертите на КЕВР прилагането на чл.19 от Закона е невъзможно, тъй като в момента има стартирана процедура по одобрение на новите бизнес планове на дружествата, в които са заложени различни от сегашните цени. А те предвиждат увеличение на заплатите в отрасъла, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв срок тези планове ще бъдат приети.