В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри. Оцелели през последните 200 милиона години, днес тези удивителни създания са застрашени от изчезване. Въпреки забраните за улов в страните от региона, бракониерството процъфтява. Според последното изследване на WWF от 2021 г., месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на конфискуваните незаконно използвани риболовни принадлежности се увеличава.

Защо изчезват есетрите?

В момента в сила е пълна забрана за улов и продажба на диви есетри от Дунав и Черно море. Въпреки това възрастни  екземпляри все още стават плячка на бракониери, заради високата цена на техния хайвер на черния пазар. Между есента на 2016 г. и лятото на 2020 г. екип на WWF събра 145 проби от търговските мрежи в България, Румъния, Сърбия и Украйна.

След като бяха подложени на изотопен и ДНК анализ в германска лаборатория, стана ясно, че една трета от тях са били предложени на пазара незаконно. В България от 32 проби, 6 са продавани нелегално, а 4 са с доказано див произход. Опасенията са, че реалните нива на незаконна търговия и улов на есетри вероятно са в пъти повече от регистрираните.

„Причините за изчезването на есетрите са комплексни, но със сигурност бракониерството и нелегалната търговия с хайвер са сред най-сериозните заплахи пред вида. За да уловят есетрите, бракониерите използват дълги въжета с куки и тежести, които поставят на дъното на Дунав – наричат се кърмаци и са забранени за ползване. Данните обаче показват, че само за 2020 г. от реката са извадени 260 такива въжета – най-много за целия период от 2016 г. насам. Общата дължина на всички заловени кърмаци за периода от българската част на Дунав е над 23 километра.“, коментира Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“ във WWF.

Какво прави WWF за опазването на есетрите?

Есетрите са безпогрешен показател за екологичното състояние на водните екосистеми и имат незаменомио място в тях, тъй като живеят дълго, достигат късно полова зрялост и използват различни хабитати. В същото време Международният съюз за защита на природата ги класифицира като най-застрашената група от видове в света. Затова WWF работи усилено за опазването на техните естествени местообитания.

През последните седем години екипът на природозащитната организация е пуснал във водите на Дунав край Ветрен, Лом и Белене над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни. Специалистите на WWF проведоха единствената по рода си спасителна операция, след бракониерски лов през 2019 г., като оказаха първа помощ на бременна моруна и я върнаха обратно в реката, заедно с инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен това ихтиолози от WWF работят активно на терен с местните рибарски общности с цел опазването на есетровите популации в Дунав и Черно море. Експерти подпомагат институциите в борбата срещу бракониерството, контрабандата и незаконната търговия, провеждайки проучвания и специализирани обучения на персонала, а за да улеснят дейността на контролиращите органи създадоха и редица наръчници и определители.

Отвори очи, животните изчезват

Тази Коледа WWF стартира кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание именно към престъпленията срещу дивата природа у нас, които сякаш остават незабелязани в ежедневието.

Всеки може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!

Столична община е официален партньор на кампанията.