Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има достатъчно тестове за учениците до средата на януари, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Той обясни, че експертите са преценили, че тестването на децата само веднъж седмично при малкия брой положителни случаи представлява малък допълнителен риск, който може да бъде поет, на фона на голямата цел децата да са в училище. 

Той коментира, че данните за развитието на епидемичната ситуация показват, че връщането в училище на децата на 15 септември е довело до ръст в броя на заболелите седмица, така че има основания да се смята, че училището е едно от местата, където може да се разпространява вирусът. Затова е бил възприет подходът за осигуряване на присъствено обучение в безопасна среда за учителите и за учениците.

„Баланс на рисковете и негативните последици – в случая преценихме, че рискът да се върнат всички деца в училище си заслужава“, коментира Кацаров.

По думите му, ако всички хора над 60 години се ваксинират, разпространението на епидемията няма да представлява проблем от гледна точка на здравната система и обслужването на заразените, тъй като именно тази група е най-уязвима. За задължителна ваксинация обаче Кацаров не отвори и дума.

Министър Кацаров заяви, че разходите за здравеопазване тази година ще надхвърлят 7 млрд. лева. Това е почти 5,5% от брутния вътрешен продукт. И при този безпрецедентен разход обаче не се вижда пропорционално повишаване на качеството на здравеопазването и на здравната система, коментира здравният министър.

Не е необходимо въвеждане на мораториум върху регистрирането на нови болници, ако няма потребност от това нещо. Отношението на НЗОК към всички болници, независимо от формата на собственост, трябва да бъде едно и също, категоричен бе той.

„Правилният подход е да се стимулира конкуренцията между доставчиците на медицински услуги, да се абсолютизира избора на потребителя за това къде да се лекува и парите да следват потреблението. Ако искаме да имаме допълнителни инвестиции в здравната система, едно от нещата, които можем да направим, е да дадем възможност на държавните и общински болници възможност акциите им да се търгуват на борсата. Това е начин да привлечем допълнителни средства в здравната система“, коментира министър Кацаров.

Той смята, че един от големите дефекти на монопола на здравното осигуряване у нас автоматично ще бъде разрешен, ако се премахне монополът на НЗОК. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.