Третият поред парламент за тази година не можа да предизвика онази обществена и медийна възбуда каквито имаше при предходните две издания, но пък понеже правилото е в природата нищо да не остава празно, днес, в тържествения първи ден на 47-ото Народно събрание, шоуто открадна Делян Пеевски.

Новият-стар народен представител, чийто крак не стъпваше в кулоарите години наред, а отсъствията му неизменно биваха извинявани от ръководството на НС пък заплатата си течеше, днес направи ен на брой почетни разходки между стаята на ДПС и пленарната зала със следната мантра на уста: „Праща ви Прокопиев“, „Питайте Прокопиев, това е негов въпрос“.

Така на практика не бе отговорено на нито един журналистически въпрос, при нито един от многократните опити на медиите да изтръгнат някакви отговори, в т.ч. на въпроса... има ли проблем със заплатата му като депутат предвид санкциите по закона „Магнитски“ - може ли да получава банков превод по карта, или ще се реди на касата на НС и изобщо – може ли държавната институция Народно събрание да плаща месечното възнаграждение на посочения от САЩ като корумпиран бизнесмен в светлината и на българския списък по „Магнитски“.

И така, покрай този казус, малко в страни остана и изборът на парламентарно ръководство, и как вървят преговорите за съставяне на правителство, като за последното единственото, което се разбра от думите на лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков бе, че се надявал до края на следващата седмица да има кабинет. Бе спазен и своеобразният обет за мълчание на формациите, участващи в преговорите – никому нито дума. 

Горе-долу в такава ситуация се озова и новоизбраният за председател на Народното събрание – Никола Минчев.

След изтеклите информации, че лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова може да заеме поста (ротационно или не), непознатият все още млад представител на ПП бе „сервиран“ като предложението за високия президиум непосредствено преди старта на заседанието. А когато Петков обяви името и от парламенатарната трибуна, опитният парламентарист и „шегаджия“ Хамид Хамид от ДПС предложи 30-минутна почивка – за да имали време парламентарните групи да се запознаят с личността на Минчев.

Предложението за почивка бе възприето и пак по стара традиция народните избраници се подредиха на дълга опашка в кафенето. 

„Я, вятърът на промяната е довял щрудели, освен Пеевски“, констатира червен депутат със солидна практика като такъв по повод новия асортимент в парламентарния бюфет.

От ГЕРБ пък се бяха „брандирали“ със сини значки – по повод рождения ден на партията.

Не липсваше и наложеното вече „брандиране“ на маските за лице с партийните лога. 

Апропо, мълчание запази и един от най-популярните депутати - Христо Петров (Ицо Хазарта). 

Така без много шум за нищо друго, освен за личността на Делян Пеевски, след програмните речи, избора на ръководство на парламента, множество селфита - групови и индивидуални, множество кафета и напълно изяден щрудел, малко преди 12 ч., звънецът бе ударен и тържественото първо заседание - закрито.

Ето и още атмосфера от днешното първо заседание на 47-ото Народно събрание.