Понеделник, 29 ноември. На сайта на огромния мастодонт "Държавна консолидационна компания" (ДКК) се появява безпрецедентно съобщение, от което става ясно, че Съветът на директорите е уволнил втората изпълнителна директорка Ваня Караганева заради куп шокиращи нарушения на закона и устава на компанията. Съобщението е именно безпрецедентно, не само защото публичните дружества избягват да съобщават за вътрешните си проблеми по този начин, но и защото до съвсем скоро ДКК бе най-непрозрачната фирма в кошницата с държавни компании. Та тя нямаше дори интернет страница в продължение на 10 години, а кой точно я управляваше и какво точно правеше беше пълна мистерия за широката общественост, че дори и за ресорните журналисти.

Тогава повечето медии реагираха и предадоха новината, но само на база съобщението на сайта на компанията. То бе пуснато в късния следобед и време за търсене на обратната позиция нямаше. В следващите дни обаче, с все повечето информация, с която разполагахме, с все повечето въпроси, които тя повдигна, стана ясно, че нещата може би не са такива каквито изглеждат. 

Днес големият въпрос вече е - "активно мероприятие" ли бе уволнението на Караганева или истинска загриженост за оперативната дейност на компанията? 

Представяме ви хронология на войната за влиянието в мастодонта, управляващ 1,2 млрд. лв. Изводите, поне засега, остават за вас. 

Кой назначи Караганева? 

Ваня Караганева е с дълга история в държавното управление на експертно ниво. Преди ДКК тя е главен секретар на Българската агенция за инвестиции. Експерт е по национална сигурност и магистър по маркетинг. Била е главен експертен сътрудник на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание, а през 2013 г. става началник на кабинета на министъра на спорта в правителството на Марин Райков. 

Фактически влиза в директорския борд на ДКК по времето на Кирил Петков като икономически министър. Тя обаче е назначена там временно и без конкурс и след като такъв е проведен през октомври, тя го печели и влиза в борда. Само няколко дни по-късно вече е избрана и за втори изпълнителен директор. Това вече става в мандата на сменилата Петков като министър Даниела Везиева. 

Ролята на икономическото министерство в казуса е ключова, защото именно тази институция е принципал на ДКК и единствен акционер.

Докато Петков беше министър, той разкри грандиозни злоупотреби с почти половин милиард лева, които бяха дадени на ДКК за ремонта на язовири в страната. Фактически идеята е била парите да се абсорбират от дъщерното на ДКК дружество "Монтажи". Петков обяви, че са ремонтирани едва няколко съоръжения, а при повечето не са извършени почти никакви действия. Оставени са на самотек, парите - неизвестно къде. 

От днешна гледна точка изглежда, че това е първата крачка към войната за работата на ДКК, която през последната седмица получи своето, твърде вероятно, логично продължение. 

Окончателната рекапитулация на разместванията в борда на ДКК изглеждаше така - там имаше общо шест човека: Диляна Софиянска, Григорий Вазов, Рая Каназирева (всички те назначени от ГЕРБ), Чавдар Христозов, Ваня Караганева и Александър Михайлов (назначения на служебния кабинет). Малко по-късно обаче последният бе преместен като шеф на "Кинтекс" в опит да се подобрят резултатите на дружеството. 

Обвиненията

Безпрецедентното съобщение на Съвета на директорите съдържа 10 конкретни обвинения, с уточнението, че "списъкът не е изчерпателен". По-сериозните от тях бяха следните: 

- еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК по пет висящи търговски дела и назначаване на друг, въпреки резервите на финансовия контрольор. Новите договори за правна помощ задължават ДКК с парична сума в размер на 1 120 060 лв. с ДДС за услуга, която вече е платена;

- еднолично подписване извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от СД на ДКК текст, без последваща санкция или даже информиране на съвета на директорите на ДКК;

- еднолично решение за смяна на обслужващата банка на ДКК, в противоречие на чл. 28, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Новата банка не е покрила стрес теста на ЕЦБ, което би се отразило и на видовете риск към ББР във връзка с кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева;

- еднолично назначаване на временни членове на СД на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) ЕАД без одобрението им от съвета на директорите и в нарушение на решение на СД на ДКК. Еднолично разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност като даже не уведомява съвета на директорите на ДКК.

Впечатление тук прави един забележителен факт. Решението за уволнението на Караганева е взето на заседание, на което са присъствали единствено членовете на Съвета, назначени от ГЕРБ. Според тях решението на Караганева да смени обслужващата банка е проблемно, защото тази банка не е покрила стрес-теста на ЕЦБ. Очевидно става дума за Първа инвестиционна банка, в която именно правителството на ГЕРБ наля 140 млн. лв. при увеличението на капитала на институцията. Излиза, че назначените от ГЕРБ членове на борда смятат, че инвестицията в банката е грешно икономическо решение. 

Към онзи момент - понеделник - обвиненията изглеждаха изключително сериозни и макар към  тях да не бяха представени никакви доказателствени материали, то реакция от замесените лица бе необходима. Междувременно Съветът обяви, че е сезирал и компетентните органи за нарушенията. 

В играта влиза министерството

На другия ден - вторник, 30 ноември - във войната се включва министерството на икономиката, в лицето лично на министър Везиева. Тя заявява, че не е била информирана за действията на Съвета и че моментално ще поиска оставките на назначените от ГЕРБ членове. 

"Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала", заяви тогава Везиева.

Шокиращото в изказванията на министъра е фактът, че тя като принципал и 100% собственик на актива и практически шеф на Съвета е разбрала за уволнението на Изпълнителен директор от прессъобщението на сайта на ДКК. 

Везиева казва още, че решението е нищожно, защото заседанието не е свикано законоустановения ред, без да бъдат уведомени всички останали членове на Съвета на директорите, без да е оповестен дневен ред и място на провеждане.

Това се потвърждава и от Търговския регистър, който не е премахнал Караганева като директор и е поискал допълнителни доказателства за легитимността на събранието. Това означава, че уволнението на Караганева може и да бъде признато в идните дни, а справка показва, че документите вече са входирани в ТР от Съвета на директорите. Важно е да се знае, че според информацията в ТР дружеството може да бъде представлявано самостоятелно от Ваня Караганева или заедно от Рая Каназирева и Ваня Караганева.

ГЕРБ поема инициативата

За разлика от времето на своето управление, когато никой не знаеше нищо за ДКК, като опозиция ГЕРБ е доста активна и подхваща всяка възможност за уязвяване на противника. Скандалът в ДКК не направи изключение и още на 30 ноември, представители на партията направиха специална пресконференция за медиите, в която на практика повториха обвиненията на Съвета на директорите и заявиха, че частна компания опитва да придобие активите на ВМЗ-Сопот - компанията от орбитата на ДКК, под протекцията на служебното правителство. 

На другия ден пък обявиха, че кантората, която е поела делата на ДКК е свързана с акционера в "Сиела Норма" Иван Тодоров. Това е компанията, която предостави машините за изборите и до съвсем скоро бе смятана за близка именно до ГЕРБ. 

Междувременно...

... останалата поне на думи единствена изпълнитена директорка на компанията - Рая Каназирева, обяви, че е предала в президентството папка с доказателства за действията на Караганева. Същата папка щяла да отиде и в ДАНС, при премиера и прокуратурата. 

Освен това тя заяви, че смята да предаде документите и на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Все още не е ясно на какво основание, имайки предвид спецификата на работа на европейското обвинение.

Атаката срещу Караганева обаче не спира дотук. Вчера в нея се включи и КПКОМПИ, ръководена от Сотир Цацаров. Изненадващата бързина в действията на комисията се обяснява по следния начин:

"По повод изнесените данни, КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица"

Първоначално ще се изискат всички относими документи, после ще бъдат снети обяснения "от ръководни длъжностни лица".

"След завършване на проверката Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата при наличие на корупционни престъпления", поясняват от ведомството на Цацаров.

Отговорите от първо лице

След няколкодневно мълчание, вчера Ваня Караганева изпрати писмо до медиите, в които отговаря на обвиненията на Съвета на директорите. Точка по точка. 

Най-важните обяснения са следните: 

- Караганева признава, че е сменила процесуалният представител на ДКК, защото досегашното адвокатско дружество "КейсПро" не е представило необходимите резултати в досегашните дела, които компанията води. Освен това "КейсПро" е търговско, а не адвокатскот дружество, което "е нарушение на Закона за адвокатурата". 

"Извън това във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество „КейсПро“ ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му", пише Караганева. 

Според Рая Каназирева обаче, ДКК вече е платила над 1,2 млн. лв. на предишния адвокат по тези дела и твърди, че делата се развиват благоприятно за ДКК.  Освен това, отново днес, в нарочно съобщение до медиите от ДКК твърдят, че Караганева не е избрала адвокат за мониторинг, а направо представляващ по настоящите дела и реално в момента има двама такива. Освен това оспорват твърдението, че две от делата са загубени, признават единствено, че три от тях са на първа инстанция. 

Що се отнася до твърдението, че е подписала извънсъдебно споразумение с "Дунарит" АД, Караганева казва, че такава спогодба не е подписана, а предстои да се подпише. Тя трябвало и да реши окончателно спора между страните. Припомняме, че екшънът покрай русенската оръжейна фирма се разви в края на миналата година, след като компанията дълго време бе обект на атака след фалита на КТБ. Последно ставаше дума именно за 50 млн. лв., които фирмата дължеше на ДКК. "Дунарит" твърдеше, че е превела парите, но те някак изчезнаха от активите на ДКК.  В момента върви и дело по въпроса между двете дружества.

Що се отнася до смяната на банката, с която ДКК оперира, Караганева заявява следното: 

"Обслужващата банка беше в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър, което наложи миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на дружеството са в „Българска банка за развитие“ ЕАД. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството."

Караганева отбива и атаката за предоставянето на изключителни права на частно дружество за продукцията на ВМЗ-Сопот. Всъщност тя не отрича действието си, но заявяв, че това е нейно право и че то е одобрено от Съвета на директорите на ВМЗ, както и че има положително становище по въпроса от "Кинтекс" ЕАД.

Днес от ДКК признават фактите, които Караганева съобщава, но и казват, че това не променя факта, че тя е взела еднолично това решение. 

"Без провеждане на процедура с минимум три оферти от банки, без да бъдат взети предвид резултатите от стрес-тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), което има отношение към кредитната експозиция на ДКК към Българската банка за развитие (ББР), без одобрение на управляващия ДКК орган - съветът на директорите, както и без задължителното одобрение във връзка с вътрешните Правила за изграждане на системи за финансово управление и контрол. Видно от документите, които СД на ДКК предостави за преглед на журналисти, договорът с банката е подписан на 18.11.2021 г., посочват от ДКК и изтъкват, че едва на 22.11.2021 г. е изпратен на финансовия контрольор на ДКК за издаване на Контролен лист за "предварителен" финансов контрол "преди поемане на задължение", казват още от там. 

И още 

Че споразумение между ДКК и "Дунарит" не е подписвано, потвърждават днес и от частната компания. В нарочно писмо до медиите те казват, че единственият министър, който е проявил желание да реши проблема с признаването на "изчезналите 50 млн. лв.", е именно Даниела Везиева, но отбелязват със съжаление, че "независимо от разпространяваните неверни твърдения, до този момент споразумение между "Дунарит" АЕ и ДКК не е подписвано". 

Това не е оспорено от самите директори на ДКК, които в днешното си съобщение не коментират темата въобще, все едно, че такова обвинение не е съществувало. 

Освен това, отново днес, Иван Тодоров - шеф в "Сиела Норма" и чиято адвокатска кантора бе нарочена от ГЕРБ за новата обслужваща процесуалните дейности на ДКК, обяви публично, че няма никакви договорни отношения с държавния мастодонт. 

"Защо е този шум? Обяснявам си го с това, че "Сиела норма", с която съм свързан, проведе изключително успешно изборите. Тя постави рекорд с 0.32% излезли от строя машини при средно 2% за света", каза Тодоров днес. 

В същото време, по информация на "Медиапуул" Каназирева е представила документи, които показват, че новият процесуален представител е Николай Лазаров, който наистина е част от кантората на Тодоров и то като управляващ съдружник. Така бъркотията става пълна. Възможното обяснение е следното: кантората на Тодоров наистина да няма договор, а такъв да се сключен единствено с Лазаров, но това едва ли би било аргумент в полза на твърдението, че шефът в "Сиела Норма" няма общо с предствителството на ДКК.

Изводите

Единственият извод, който може да бъде направен към този момент е, че се води икономическа война за влияние в ДКК. Дали това е "активно мероприятие" на близки до предишните управляващи от ГЕРБ или опит за овладяване от новите управлящи, вероятно ще стане ясно съвсем скоро. 

Хронологията на събитията обаче ясно показва, че нещата не са точно такива, каквито бяха представени от Съвета на директорите в онзи понеделник, преди няколко дни. Очевидно и не всичко, което Караганева твърди може да бъде доказано документално. 

Междувременно въпросът за бъдещето на компанията остава отворен, след като докато беше министър евентуалният нов премиер - Кирил Петков, обяви, че ще опита да я разгради и да спре продължаващото й използване за "черна каса", в която публични финанси буквално потъват.