ЕС ще мобилизира до 300 милиарда евро от обществени и частни фондове за инвестиции в ключови инфраструктури за периода 2021 до 2027 г., обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя огласи инициативата „Глобален портал“, смятана за противовес на китайската „Един пояс, един път“ или Пътят на коприната на XXI век.

„Глобален портал“ е истинска алтернатива и по-добра оферта“, каза Фон дер Лайен.

Целта е инвестиции в инфраструктурни проекти зад граница. Това означава изграждане на инфраструктура от следващо поколение като оптични кабели, 5G мрежи и централи със зелена енергия в развиващи се страни. Същевременно идеята е Китай да бъде конкуриран в сферата на транспорта със строителството на магистрали и летища.

Сред проектите е и жп линията от Халкалъ-Капъкуле, изтъкна еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Тази линия започва от най-западната гара в Истанбул и продължава до границата с България. Така ще бъде увеличен капацитетът на железопътния транспорт между Европа и Турция.

Инвестициите в рамките на „Глобален портал“ са в подкрепа на зеления преход както в Европа, така и в целия свят. Те ще бъдат в 5 сфери - цифрови технологии, транспорт, здравеопазване, климат и енергетика, образование и изследвания.

До 135 милиарда евро ще бъдат осигурени от Европейския фонд за устойчиво развитие+ (ЕФУР+).

Грантове от бюджета на ЕС ще предоставят до 18 милиарда.

А европейски финансови институции и такива, финансиращи проекти за развитие, ще осигурят до 145 милиарда евро.

Като допълнителен финансов инструмент към набора си ЕК обсъжда възможността за създаването на Европейски механизъм за експортно кредитиране. Той ще даде на бизнеса от Общността равни условия на пазарите в трети страни, където играчи извън ЕС получават сериозни помощи от своите правителства.

„Глобалната свързаност на ЕС започва от неговите съседи“, каза еврокомисарят Вархей.

И изтъкна, че икономическите и инвестиционните планове, стартирани наскоро от Комисията за Западните Балкани, Източно партньорство и Южно съседство, са изградени въз основа на свързаността.

„Свързаност с Европа означава свързаност с тези региони“, обобщи той.