Детските ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“ срещу COVID-19 ще бъдат налични в ЕС на 13 декември, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя получила уверението след разговор с фармацевтичния гигант.

Преди седмица Комисията по лекарствени продукти за хуманна употреба (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препоръча използването на ваксината „Комърнати“ на „Пфайзер“/"Бионтех" да бъде разширена за деца от 5 до 11 години. Препаратът вече се използва при хора от 12-годишна възраст нагоре.

Фон дер Лайен за пореден път отправи призив гражданите на ЕС да се ваксинират и да си сложат подсилващи дози.

77 на сто от възрастното население в ЕС е ваксинирано, но близо една трета не е, а това прави 150 милиона души. Не всички от тях биха могли да се ваксинират, но огромната част могат да го направят, смята Фон дер Лайен.

„Имаме тази ужасна пандемия, разполагаме с ваксини, които спасяват животи, но те не се използват както трябва навсякъде и това е съпътствано от сериозни разходи в здравните системи. Затова смятам, че е разбираемо да водим дебати за това как да насърчим и потенциално да обмислим задължително ваксиниране в ЕС. Това трябва да се обсъжда“, каза председателят на Комисията.

За задължителна ваксинация вече упорито се говори и в Германия, която изостава от темпа на ваксиниране в сравнение с другите западноевропейски държави. Само 65% от германците са ваксинирани. От няколко дни в страната важи така нараченото 2G-правило – в магазини и на закрити места достъп имат само хора със сертификат за ваксинация или преболедували в последните 6 месеца. Новият канцлер Олаф Шол;ц заяви, че е за това да се въведе задължителна ваксинация и смята, че най-вероятно прец март би могло да се пристъпи към таз имярка.

До края на март 2022 г. ЕС ще разполага с достатъчно количества ваксини от „Пфайзер“ и „Модерна“ за поставянето на допълнителни дози на имунизираните срещу коронавируса, увери Урсула фон дер Лайен.

Досега в ЕС е ваксинирано 66 на сто от населението, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. По нейните думи появата на щама Омикрон подчертава отново нуждата от имунизация.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова да не се провежда специална дистанционна среща на върха заради Омикрон, съобщиха източници от Брюксел. Здравните министри от страните членки ще обсъдят ситуацията след седмица. Заключенията ще бъдат представени пред лидерите на редовния Европейски съвет на 16 и 17 декември.