Русия е готова да даде 6 милиарда долара на Крим, съобщи днес първият вицепремиер на украинската автономна република Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

5 милиарда ще бъдат предназначени за инвестиции в икономиката на полуострова. Още 1 милиард ще бъдат дадени за разрешаване на икономическите и социалните проблеми там.

За помощта помолили самите власти в Крим и тя била удовлетворена. В момента в Москва е работна група от автономната република начело с финансовия й министър Сергей Левандовски.

Населението на Крим е предимно руско и голяма част от него е враждебно настроена към централното правителство на Украйна. В петък на полуострова се изсипаха 2000 руски войници. В градовете патрулират маскирани военнослужещи без опознавателни знаци и те вероятно са руснаци.

Русия обеща през ноември 2013 г. помощ и на Украйна. Ставаше дума за 15 милиарда долара, за да привлече Украйна в Евразийския съюз.  Това накара украинския президент Виктор Янукович да се откаже в последния момент от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС. Отказът отприщи антиправителствени протести. Те преминаха в кървави сблъсъци в края на февруари и взеха 88 жертви. Янукович обаче бе свален от парламента и избяга в Русия.