Европейската комисия ще подкрепи развитието на проекта за Европейски нюзрум.

В него участват 16 информационни агенции от ЕС. Сред тях е и БТА, пише „Политико“.

Проектът ще бъде обявен тази вечер, по време на втория Европейски форум на информационните медии в Брюксел.

„Медиите са по-силни, като работят заедно през границите. Видяхме невероятните резултати от трансгранични разследвания като скорошните досиета „Пандора“, коментира еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Тя изтъкна, че Комисията увеличава подкрепата си за този вид сътрудничество чез Европейския нюзрум и поредица от нови журналистически партньорства до края на годината.

По този начин се увеличава информационното пространство в Европа и достъпът на гражданите до качествена информация, смята комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Той припомни, че през 2022 г. ЕК трябва да представи законодателен акт за свободата на медиите с цел увеличаване на плурализма в тях и подобряване на устойчивостта на целия бранш.

„Това ще бъде първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще позволи на журналистите да отразяват съвместно въпроси, свързани с ЕС, и да насърчават, така да го кажем, дух на сътрудничеството“, допълни Бретон.

Комисията ще отпусне близо 1,8 милиона евро, за да помогне за създаването на Европейския нюзрум, уточнява ДПА, цитирана от ДПА.

Парите ще бъдат използвани за различни цели. Сред тях са финансиране на допълнително обучение на журналисти и за нов многоезичен сайт с избрани материали на участващите информационни агенции по въпроси, свързани с ЕС.

Начинанието е координирано от ДПА. Участват също БТА от България, френската АФП, италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА и испанските ЕФЕ и Еуропа прес. Част от проекта са и агенции на държави, които не членуват в ЕС - албанската АТА и сръбската ТАНЮГ

Проектът може да стартира най-рано през януари 2022 г. Европейският нюзрум ще започне да функционира към средата на следващата година.