Бюджет 2022 ще бъде очевидно антикризисен заради пандемията и въведените ограничения. Очаква се държавата да се наложи да емитира нов дълг в размер на около 5-6 млрд. лв., с който да се финансира дефицитът. 

Това заяви днес пред БНТ икономистът от "Демократична България" Георги Ганев. Той е и един от основните преговарящи от името на дясното обединение в разговорите за коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ". 

Дефицитът, за който говори Ганев, ще бъде определен от проекта на новия бюджет за следващата година. По време на преговорите в сектор "Финанси" партиите стигнаха до решението, че ще се опитат да го държат в рамките на между 3,5 - 4,5%, което отговаря на дълг именно около 5,5 млрд. лв. до 6 млрд. лв. Остава основната питанка - дали бюджетът ще бъде приет до края на годината или януари ще започне с базата на тазгодишните бюджетни разписи. 

Интересното е, че според Георги Ганев новото правителство ще се наложи да ползва проекта за план-сметка на служебното правителство (б.р. - тя е готова, но Валери Белчев отказва да я покаже пред обществото). Неизбежно е обаче да се избегнат големите промени, най-малкото, защото по време на преговорите бе решено да бъде създадено цяло едно ново министерство - такова по дигитализация. Освен това ще има нов вицепремиер по климатичните промени, а министерството на икономиката ще бъде с допълнителни функции - по иновациите. 

Ганев днес обясни, че на коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриването на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

Икономистът подчерта, че остават ангажиментите за движение на страната в посока членство в еврозоната, заради която трябва да се спазват и критериите за конвергентност - дългосрочни дефицити от 3% и дълг под 60% от БВП. 

Що се отнася до една от важните за Ганев теми - тази за управлението на държавните дружества, той подчерта, че се обсъждат варианти за засилване на публично-частните партньорства. 

"Работата на тези предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показва, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата."

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възможност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Икономистът отново подчерта, че "Демократична България" още не е решила дали ще участва с министри в новото правителство, или просто ще го подкрепи в зала и чрез споразумение.