Първите стъпки към размразяване на ледовете между САЩ и Куба започват през юни 2013 години. Ватиканът и Канада помагат за контактите между двете страни. Папа Франциск окуражава Обама в писмо и на срещата същата година в Светия престол и го мотивира към започване на по-близки отношения с Кастро и Куба.

Много често светият отец лично е бил посредник през тази година в секретните разговори между американски и кубински представители. За да се стигне до днес, когато като част на проява на добра воля от двете страни бяха разменени американският гражданин Алън Грос, арестуван през 2009 година в Куба и трима кубинци, осъдени на по 15 години затвор за шпионаж в САЩ. Те са били обвинени, че са агенти на Фидел Кастро. Грос е бил служител на Държавния департамент. Той е изпълнявал програма за Американската агенция за международно развитие (USAID) и е осъден по обвинение, че опитал да изгради без позволение интернет връзка за евреите в Куба.

Още в началото на 2015 година в Куба отива щатска делегация, водена от помощник-държавния секретар Роберта Якубсон. А през пролетта ще бъдат открити посолства в двете столици. Другата седмица ще бъдат вдигнати санкциите, наложени на Куба след комунистическата революция през 1959 година. Държавният секретар Джон Кери ще внесе законопроект за изваждане на Острова на свободата от черния списък на САЩ с държави терористи. Американци ще могат да посещават Куба свободно, а блокирани сметки в Хавана на избягали в Щатите кубинци ще бъдат размразени.

След едночасовият разговор между Барак Обама и Раул Кастро стана ясно, че най-бързо ще бъдат възстановени икономическите отношения, а Белият дом даде да се разбере, че още догодина американският президент може да посети Куба.

"Ние всички сме американци", обърна се към кубинския народ президентът Обама при обявяването на новината. А тя е съпоставима в ново време с падането на Берлинската стена.