Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първите стъпки към размразяване на ледовете между САЩ и Куба започват през юни 2013 години. Ватиканът и Канада помагат за контактите между двете страни. Папа Франциск окуражава Обама в писмо и на срещата същата година в Светия престол и го мотивира към започване на по-близки отношения с Кастро и Куба.

Много често светият отец лично е бил посредник през тази година в секретните разговори между американски и кубински представители. За да се стигне до днес, когато като част на проява на добра воля от двете страни бяха разменени американският гражданин Алън Грос, арестуван през 2009 година в Куба и трима кубинци, осъдени на по 15 години затвор за шпионаж в САЩ. Те са били обвинени, че са агенти на Фидел Кастро. Грос е бил служител на Държавния департамент. Той е изпълнявал програма за Американската агенция за международно развитие (USAID) и е осъден по обвинение, че опитал да изгради без позволение интернет връзка за евреите в Куба.

Още в началото на 2015 година в Куба отива щатска делегация, водена от помощник-държавния секретар Роберта Якубсон. А през пролетта ще бъдат открити посолства в двете столици. Другата седмица ще бъдат вдигнати санкциите, наложени на Куба след комунистическата революция през 1959 година. Държавният секретар Джон Кери ще внесе законопроект за изваждане на Острова на свободата от черния списък на САЩ с държави терористи. Американци ще могат да посещават Куба свободно, а блокирани сметки в Хавана на избягали в Щатите кубинци ще бъдат размразени.

След едночасовият разговор между Барак Обама и Раул Кастро стана ясно, че най-бързо ще бъдат възстановени икономическите отношения, а Белият дом даде да се разбере, че още догодина американският президент може да посети Куба.

"Ние всички сме американци", обърна се към кубинския народ президентът Обама при обявяването на новината. А тя е съпоставима в ново време с падането на Берлинската стена.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.