По-рано днес Ивайло Петев беше представен като нов селекционер на националния тим по футбол, след като Изпълкомът на БФС го утвърди единодушно.

Бившият наставник на "Лудогорец" седна пред журналистите в компанията на президента на съюза Борислав Михайлов и на вицепрезидента и отговорник за националния Йордан Лечков. Целта пред Петев е третото място, което ще прати "трикольорите" на бараж за европейското във Франция през лятото на 2016 г.

"За мен винаги целта е първо място", каза Ивайло Петев. - Все още имаме шанс и ще гледаме мач за мач, като ще се опитаме да извлечем максимума от европейските квалификации. Ще играят тези, които моментно са в най-добра форма и всеки може да е част от националния отбор. Те трябва да знаят, че този отбор е нещо велико и имат дълг към държавата. Футболистите трябва да дават повече от 100 процента за отбора. Има първенства, които нямат прекъсване за зимна пауза, но аз ще направя всичко възможно да проследя всички футболисти отблизо." 

Петев отново потвърди, че след като бе уволнен от кипърския АЕЛ (Лимасол) е имал възможности да продължи кариерата си в други клубове.

"Получих сериозни оферти, но предизвикателството с националния отбор е голямо. Това е чест и гордост за мен и мисля, че избрах най-доброто, затова се хвърлям в дълбоката вода, мотивиран е Петев. - Искам да благодаря на президента на БФС, както и на членовете на Изпълкома за избора. Аз и екипът ми ще направим всичко възможно да измъкнем максимума от точки на тези квалификации. Ще се опитаме да създадем наш стил, който да радва хората и в най-близко бъдеще да участваме на голям форум. Екипът ми включва Алекси Желязков като помощник-треньор, кондиционният специалист Роко Перота, треньорът на вратарите Любомир Шейтанов и лекарят Валентин Великов." 

Йордан Лечков коментира следното:

"Взехме единодушно решение за назначаването на Ивайло Петев за старши треньор. Казвам го, за да няма спекулации след това. Искам да се извиня за всичко, което се е случило със стара дата. Ние до този момент ще продължим с политиката да даваме пълна свобода на треньорите. Нямам как да давам гаранции, искаме отборът да се представя добре. Националният тим е трамплин както за футболистите, така и за треньорите. Няма как да дам дългосрочна гаранция на треньора. Тепърва ще водим разговор с него за задачите, които ще му поставим.

Няма да обяснявам защо съм предпочел Петев, счел съм за необходимо, представил съм го пред Изпълкома. Само ще ви кажа, че вижданията и целите ни съвпадат. Аз искам отборът да има облик и на мача с Италия поне да скочим и да се сръгаме с тях. Петев е наясно какво поема и пред какви предизвикателства се изправя. Имаме решение да разширим кръга на националните състезатели. Ще направим нещо като втори "А" отбор, който ще играе мачове не само в България, а и в чужбина, стига да има оферти. Така БФС ще изкарва пари."

Лечков направи интересно сравнение, за да обясни мотивировката си да предложи Ивайло Петев:

„Много гаджета са ми предлагали, но аз си избирам винаги това, което ми харесва на мен.“

В същото време Кирил Домусчиев, бившият началник на Петев, отново даде да се разбере, че не е напълно съгласен с избора. Той също е гласувал "за", но по думите му личи, че по-скоро е направил компромис.

"В крайна сметка трябваше да има треньор, а вие журналистите от доста време споменавахте Петев. Не съм изненадан, защото това решение не е нещо ново за мен. Избрахме Петев единодушно. Нямаше нито един против и нито един въздържал се", рече Домусчиев. 

"Това, което запомних като цели, е трето място. Всеки треньор трябва да се бори да постигне нещо. Не знам кой ви е казал, че има намеса в работата на селекционера. Аз поне откакто съм тук няма такова нещо. Единствено Йордан Лечков наблюдава какво се случва, но това му е работата", завърши собственикът на "Лудогорец".