Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хърватия купува 12 френски изтребителя „Рафал“ за почти 1 млрд евро.

Сделката беше подписана днес по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон в адриатическата страна, предаде АП. Използваните изтребители от модификацията F3R ще заменят остарелите съветски МиГ-21  в хърватските ВВС. Първите шест самолета трябва да бъдат доставени през 2024 г.

Това беше първото посещение на френски президент в Хърватия след войните, в които се разпадна бивша Югославия през 1991-1995 г.

"Покупката на самолетите стратегически е това, което виждаме като фактор променящ играта за Хърватия", каза министър-председателят Андрей Пленкович на съвместна пресконференция с Макрон. "Той не само ще ни даде способността да отблъснем тези, които имат аспирации за наша територия, но също да станем така наречените износители на сигурност ... на стабилност в Югоизточна Европа".

Двойка френски „Рафал“-и прелетяха ниско над Загреб след подписването на сделката. Снимка АП / БТА

Двумоторният „Рафал“, произвеждан от корпорацията „Дасо“, спечели договора в конкуренция с оферти за нови американски F-16 и нови шведски JAS-39 Gripen и за използвани F-16 от Израел. Цената от 999 милиона евро включва десет едноместни и два двуместни „Рафал“-а.

Хърватия, която е членка на НАТО и на Европейския съюз, е в мини-надпревара във въоръжаването със съседна Сърбия, която е съюзничка на Русия и наскоро получи шест използвани изтребителя МиГ-29 от нея и още четири такива самолета от Беларус, отбелязва АП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.