С военните си действия в Украйна Русия застрашава мира в Европа, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс

"Това, което прави Русия, е нарушение на устава на ООН, каза той преди започването на срещата на посланиците от страните членки на пакта. Заради кризата в Украйна и опасността от руска военна намеса там Расмусен свика извънредни заседания на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна.

Шефът на Алианса призова Москва да се откаже от заплахите и използването на военна сила. Същевременно той настоя властите в Киев да зачитат интересите на всички граждани на страната и да зачитат правата на малцинствата.

Като главна причина за евентуална намеса в Крим Русия изтъква рускоезичното население на полуострова. То съставлява 58 на сто от хората в региона.

Късно снощи Украйна поиска от НАТО да я защити от руска агресия.

Посланиците на САЩ, Канада и Великобритания в Русия напуснаха днес Москва, предаде РИА Новости. Те бяха привикани от правителствата на своите държави за консултации по повод кризата в Украйна.