Точно преди 30 години светът загуби легендарния Фреди Меркюри. Вокалистът на Queen почина от бронхопневмония на 45-годишна възраст. Датата е 24 ноември 1991, когато Фреди изпада в кома и умира, само 24 часа след като разкрива диагнозата си пред света.

Той разбира, че е заразен с ХИВ вируса четири години по-рано, като до последно отрича пред медиите, че е болен. 

В памет на годишнината от кончината на легендата, BBC ще излъчи новия документален филм Freddie Mercury: The Final Act, пише днес zrockradio.bg..

Разказът на режисьора Джеймс Роган проследява последните дни от живота на вокалиста. Създателите на филма са говорили с Роджър Тейлър и Брайън Мей от Queen, със сестрата на Фреди, както и с най-близките му приятели за това как са се справяли с тайната и стигмата около болестта му.

През май 1991 Меркюри и групата снимат музикалното видео към хита These Are The Days of Our Lives, което се оказва последното за него.

„Тогава той ходеше трудно, беше трудно дори да седи, защото изпитваше много болка. Но никога не се оплакваше, никога“, споделя Браян Мей.

Барабанистът на Queen Роджър Тейлър добавя, че въпреки болките, той много е искал да заснемат клипа.

„Беше като сбогом. Беше много трогателно“, казва той.

През последните две седмици от живота на Фреди пресата буквално лагерува пред дома му в Лондон. На 23 ноември е разпространено и официално прессъобщение, в което той официално признава, че е болен от СПИН. На следващия ден той решава да спре да приема лекарствата, които го поддържат жив.

Датата на излъчване на Freddie Mercury: The Final Act е събота, 27 ноември от 21:00 часа по BBC2. След това филмът ще стане достъпен в услугата за стрийминг на BBC – BBCiPlayer.