Ако сте се чудили защо в един рекламен клип на масло по телевизията жената казва на мъжа си: "И не забравяй, краварката е в левия ъгъл", ще разберете. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 144 645 лв. на компанията "Хранинвест" ЕООД, защото продавала своето краве масло с марка Butter в опаковка, която много наподобява на тази на широко рекламираното Deutsche Markenbutter. С малката подобност, че на опаковката на маслото Butter отсъства фигурката на жена, която дои пъстра крава - краварката, за която става дума в рекламния клип.

Маслото с краварката
И това без нея

"Хранинвест" е санкционирана с 1,5% от оборота си за последната година, по повод искане на фирмата "Ростар БГ" ЕООД, която от 2004 г. продава на българския пазар маслото Deutsche Markenbutter, което е призведено в Германия. Дружеството е регистрирало в Патентно ведомство характерния дизайн на своята опаковка, който досега не е променян. Продуктът на "Хранинвест" излиза на пазара през юли 2009 г.

Поведението на "Хранинвест" е в противоречие с добросъвестната търговска практика, която изисква  в случаите,  когато производител планира да пусне на пазара нов продукт, да изгради такава визия на продукта, която да го отличава от останалите подобни продукти, казват от КЗК.