Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако сте се чудили защо в един рекламен клип на масло по телевизията жената казва на мъжа си: "И не забравяй, краварката е в левия ъгъл", ще разберете. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 144 645 лв. на компанията "Хранинвест" ЕООД, защото продавала своето краве масло с марка Butter в опаковка, която много наподобява на тази на широко рекламираното Deutsche Markenbutter. С малката подобност, че на опаковката на маслото Butter отсъства фигурката на жена, която дои пъстра крава - краварката, за която става дума в рекламния клип.

Маслото с краварката
И това без нея

"Хранинвест" е санкционирана с 1,5% от оборота си за последната година, по повод искане на фирмата "Ростар БГ" ЕООД, която от 2004 г. продава на българския пазар маслото Deutsche Markenbutter, което е призведено в Германия. Дружеството е регистрирало в Патентно ведомство характерния дизайн на своята опаковка, който досега не е променян. Продуктът на "Хранинвест" излиза на пазара през юли 2009 г.

Поведението на "Хранинвест" е в противоречие с добросъвестната търговска практика, която изисква  в случаите,  когато производител планира да пусне на пазара нов продукт, да изгради такава визия на продукта, която да го отличава от останалите подобни продукти, казват от КЗК. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.