Трагедия, болка, мъка - това бяха най-използваните думи в съболезнованията си след катастрофата на магистрала "Струма", отнела живота на 45 души. Имаше и призиви да се разследва и да се открият причините за случилото се. Реакциите на държавните, партийни, духовни водачи - между съпричастността, клишираните изрази и личните моменти.

"Това е една огромна и неописуема трагедия, която ни разтърси“ – написа във фейсбук министър-председателят Стефан Янев след катастрофата с автобус край Боснек, която отне живота на най-малко 45 души.

"Българската държава реагира възможно най-бързо и предприе всички необходими действия за разследването на този ужасен пътен инцидент, довел до смъртта на 45 души. Същевременно се полагат нужните грижи за оцелелите. В момента действията са в ръцете на следствените органи. Когато бъде направено необходимото, ще може да се коментира вероятната причина", добави Янев.

Той беше категоричен, че държавните органи са мобилизирани, а „впоследствие внимателно трябва да изведем правилните поуките от този трагичен инцидент, за да не допускаме занапред подобни трагедии“. 

След като беше на мястото на инцидента, Янев посети призори в "Пирогов" и настанените по спешност 7 пострадали от катастрофата, съобщиха от пресслужбата на МС.

Янев се е срещнал с  директора проф. Иван Поромански и шефовете на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия проф. Мая Аргирова и на Клиниката по травматология проф. Диян Енчев. Те са го информирали, че състоянието на пациентите е стабилно. Те са контактни и без опасност за живота. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака, съобщават още от МС.

„Трудно се намират подходящи думи в подобен момент. Бих искал да поднеса дълбоки съболезнования на близките на жертвите от двете огромни трагедии в последните часове. Задачата на държавата сега е да се погрижим за оцелелите, да окажем съдействие и подкрепа на близките на починалите и да гарантираме обективно, бързо и качествено разследване“, написа и вицепремиерът Атанас Пеканов.

Радев: Споделяме обща мъка със Северна Македония

"В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни", изрази съболезнованията си и президентът Румен Радев.

Радев призова отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент, както и за оказването на своевременна подкрепа за оцелелите при катастрофата.

Гешев: Ще положим всички усилия за бързо изясняване на истината

"Поднасям съболезнованията си на близките на загиналите в тежкия инцидент на автомагистрала “Струма”. Съвместно с приятелите и колегите ни от РС Македония ще положим всички усилия за бързо изясняване на истината", написа в туитър главният прокурор Иван Гешев.

От съобщение на пресцентъра му става ясно още, че съболезнователен адрес е изпратен до до главния прокурор на РСМ Любомир Йовески. С разпореждане на Гешев разследването ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура.

"Черни 24 часа за България"

Като „Черни 24 часа за България“ определи последните трагични събития лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напомни пожара в старческия дом в Рояк и 254-те жертви на коронавируса у нас, обявени от здравните власти тази сутрин.

Борисов обяви и че е говорил с македонския премиер Зоран Заев: "Поднесох съболезнования за загиналите граждани на страната му при инцидента на автомагистрала “Струма”. Вярвам, че компетентните институции своевременно ще установят причините за инцидента".

"Загубата на живота на невинни хора и на деца е непреодолима, както за България, така и за братска Македония. Жертвите в този ужасяващ инцидент са непрежалими и не се делят според своята националност, религия или етнос. Движението за права и свободи настоява всички компетентни органи, ангажирани със случая да стигнат до истината, за да бъдат предотвратени други подобни инциденти", беше реакцията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ във фейсбук.

"За кратко време ни застигнаха няколко трагедии - както починалите възрастни хора в старческия дом, така и тежката трагедия днес с много загинали, включително деца. Изразявам съболезнования на близките и семействата на починалите. Дано никога повече не се случват такива неща", отбеляза лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Трагедията да не бъде политизирана, но трябва да бъде разследвана"

"Тази неописуема човешка трагедия не бива да бъде политизирана, но със сигурност трябва да бъде разследвана", а резултатите - "да бъдат публично оповестени във възможно най-кратък срок", е поискаха от "Продължаваме промяната".

"И от двете страни на границата "болка" се пише по един и същи начин"

Лидерът на ИТН Слави Трифонов подходи с лична история, за да изрази съпричастността си.

"Преди години пред очите ми стана катастрофа. Аз бях една от първите коли, които бяха в близост дo катастрофата. Пострадалото момиче беше 16-годишно. И почина в моята кола на път за болницата.

Това се случи на морето. Между Бургас и Поморие.

На пътя беше останала една от нейните джапанки.

И до ден днешен ми е трудно да гледам джапанки", спомни си той във фейсбук.

И още:

"Тази трагедия днес е неописуема.
46 загинали. 12 деца.
Всички сме хора - няма значение от каква националност и от каква религия сме.
Знам, че всички състрадавате и съчувствате, защото сме хора.
И от двете страни на границата думата БОЛКА звучи и се пише по един и същи начин.
А и тази гадна поговорка, че нещастието никога не идвало само.
Българите, които изгоряха в старческия дом…
Толкова е тъжно.
Така че още веднъж – страданието няма националност, религия и цвят на кожата.
Всички сме хора.
Светла им памет на всички загинали."

Патриарх Неофит: Шофьорите да са разумни и отговорни на пътя

"В такива моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко", написа патриарх Неофти. Главата на БПЦ призова шофьорите да бъдат разумни и отговорни на пътя.

Ето и цялото му послание:

В ранното утро на днешния ден до нас достигна вестта за трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, в който пътуваха 53 души– граждани на Република Северна Македония. Загинаха наши братя и сестри, между които и деца, а седем души бяха ранени. Инцидентът отне свидни човешки животи, а семейства се облякоха в безутешна скръб.

В тези тежки моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко...

В седмицата, в която се молим за загиналите при пътнотранспортни произшествия, тази поредна трагедия ясно ни показва, че катастрофите и инцидентите по пътищата са вследствие на множество фактори.

С отеческа загриженост се обръщаме към всички, които шофират да бъдат разумни и отговорни по пътя!

Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците!

Отправяме молитва към Лекаря на душите и телата – Всемилостивия Господ Иисус Христос да укрепи душевно и телесно ранените, и скоро да се върнат при близките си!

Изказваме съболезнования към семействата на загиналите. Бог да им дарува всегдашно утешение!"