Участъкът от магистрала "Струма", на който стана тежката катастрофа на автобус от Република Северна Македония, е проектиран и строен в периода 2002-2004 г. Регионални министри тогава са били Костадин Паскалев и Асен Гагаузов от БСП.

Изискванията на тогвашното законодателство са били от 1987 г. и участъкът е строен "по съветски тип". Преди две години те са осъвременени "по немски образец".

Това заявиха депутати от ГЕРБ на пресконференция, на която отговориха на обвинения, че причина за катастрофата е лошото състояние на пътя.

"Изборите приключиха. Всички опити за политически инсинуации, че причината за инцидента е в пътното трасе и настилка, изразени от кмета на Перник и от службни министри, са дълбоко грешни. Трябва да се гарантира честно, обективно и прозрачно разследване. Трябва да се носи отговорност".

Това заяви Десислава Атанасова. Александър Иванов пък изложи фактите.

"Този участък е проектиран и строен в периода 2002-2004 г. Регионални министри тогава са били Костадин Паскалев и Асен Гагаузов от БСП. Строен е по изисквания на тогавашното законодалство.

Нормите бяха осъвременени преди две години по немски обрзец. Старата наредба е от 1987 г., участъкът е проектиран и строен по съветски тип. Сега не се допускат подобни наклони повече от 6 градуса и виражи", каза Иванов.

И допълни, че правителството на ГЕРБ редовно е укрепвало свлачища и срутища по този път.

"Да бяха се подготвили за зимния сезон. По магистралите мантинелите са в ужасно състояние. Никакви ремонти, метър маркировка не се положи", каза още Иванов.

Атанасова допълни, че всички дейности по пътищата са спрени в последните 7 месеца. Тя припомни, че след катастрофата край Своге трима министри са подали оставки.

"Очакваме подобна отговорност и от настоящото служебно правителство", заяви тя.

Съболезнования на близките на загиналите на автомагистрала "Струма" изказаха от политическата формация "Продължаваме промяната", която днес започна преговори за съставяне на редовен кабинет.

"Тази неописуема човешка трагедия не бива да бъде политизирана, но със сигурност трябва да бъде разследвана", а резултатите - "да бъдат публично оповестени във възможно най-кратък срок", изтъкват в прессъобщение от формацията.

Прокуратурата започна разследване за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие. Веднага след като е бил уведомен за тежкия инцидент, главният прокурор Иван Гешев е разпоредил разследването да бъде възложено на екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС).

Разследването ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура.