Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако българските граждани бяха гласували за парламент изцяло с хартиени бюлетини, резултатите може би щяха да се различават от машинния вот миналата неделя и ГЕРБ да са първа политическа сила, БСП - втора, а “Продължаваме промяната” - едва трета.

Това подсказват данни на Института за изследване на публичната среда, анализиращи гласуването с машини и на хартия на парламентарните избори на 14 ноември т.г. Още през юли, когато изцяло машинно гласуване бе въведено във всички секции с над 300 избиратели, се забеляза спад на гласувалите в сравнение с тези през април. Въпреки това, нито една от институциите отговорни за организацията на изборния процес не работи за дълбочинен анализ на причините за намалената избирателна активност и на практика такъв не бе извършен, отбелязва неправителствената организация.

Гласуване с хартиени бюлетини на 14 ноември т.г. имаше в 2567 секции в страната. Данните от тези секции показват, че в списъците им са били включени общо 326 514 избиратели, а още 20 612 – дописани под черта. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 179 993 души, т.е. избирателната активност е била 51.85%. Интересно е разпределението на вота от секциите с хартиени бюлетини за седемте партии и коалиции, получили представителство в 47-ото Народно събрание. Тези политически субекти са събрали общо 157 185 гласа (или 90.47% от подадените действителни гласове). 

Анализът на гласовете в секциите с хартиени бюлетини сочи, че в тях категорично печели коалицията ГЕРБ- СДС с 29.07%, следвана от БСП за България с 16.99%. ДПС и спечелилите изборите "Продължаваме промяната" също имат висок дял в хартиените секции. Най-малък дял от гласовете в тези секции печелят "Демократична България" и “Възраждане" – съответно 3.2 % и 2.5%. 

 

 

Коментари

.....

И как става тая шашма с машините и хартиените бюлетини? Определено ни имат за канарчета.

ФАКТ!!!

Машините, дори да не са с "пипнат" в полза на някого софтуер, представляват сами по себе си възрастов, и образователен (по комхютърна грамотност) избирателен ценз. Поне половин милион български пенсионери получават пенсиите си чрез децата и внуците си, които им ги теглят от банкомата.

СРАМ И ПОЗОР!

Силовото налагане на изцяло машинно гласуване, и то само месец след като 75% от избирателите предпочетоха хартиената бюлетина, е СРАМ И ПОЗОР за всеки българин с демократични възгледи! СРАМ И ПОЗОР за талибаните на РАДЕВ от БКП/БСП, ДБ, ИТН и ИМВ, които го наложиха!

Дидо

Фалшивите избори са традиционни и машините предотвратиха поредната гавра

Антон

А дали разликата в тези секции не се дължи на това, че са по селата? Там, където преобладават вече циганите, които много лесно се купуват? А не, видиш ли, че нямало машини. Това е много по-логично обяснение за различните резултати..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.