Хиляди иранци протестират от няколко дни, включително и днес, в централния и стратегически важен град Исфахан. Причината за техния гняв е пресъхналият "кръвоносен съд" на областта - река Заянде.

Кризата продължава вече над 20 години, но в последните 11 дни вода просто няма. Днешните демонстрации са най-големите от началото на протестите, започнали на 9 ноември, привличайки фермери от цялата провинция. 

"Хиляди от Исфахан, фермери от източната и западната част на провинцията се събраха днес в сухото корито на река Заянде с едно-единствено ключово искане - "Оставете реката да тече", обобщава ситуацията журналист от местна регионална медия, докато излъчваше на живо кадри от петъчния митинг, цитиран от euronews.

Той допълва, че безводието е постоянен проблем от над 20 години, но през цялото това време властта не е имала волята да вземе каквито и да е конкретни мерки, въпреки исканията на хората. 

Хората днес слязоха в коритото и скандираха. Държаха и плакати - "Източен Исфахан се превърна в пустиня" и "Нашата вода е заложник". Интересното е, че градът е третият по големина в страната и един от най-важните туристически центрове, заради древните обекти от стара Персия, запазени около него. Въпреки населението от 2 милиона души, властите продължават да не правят нищо, коментира журналистът. 

Разбира се, местните много добре осъзнават, че част от проблема е тежката суша, която причинява все по-големи щети в Иран. Но основната причина за безводието, според тях, е отклоняването на речната вода към съседната провинция Язд и то с благоволението на властите. 

Вероятно заради многолюдните демонстрации от днес, иранските власти все пак започнаха да комуникират с хората и обещаха да се притекат на помощ на фермерите и да разрешат кризата. 

"Наредих на министрите на енергетиката и земеделието да предприемат незабавни стъпки за справяне с проблема", каза по държавната телевизия първият вицепрезидент на Иран Мохаммад Мохбар. 

В опитите за овладяване на напрежението се включи лично дори и президентът Ебрахим Раиси, който се срещна с представители на провинциите Исфахан, Язд и Семнан. 

Припомняме, че Иран е една от страните, страдащи най-тежко от безводието, което климатичните промени водят със себе си. Страната страда от хронично засушаване от години. 

През юли пък избухнаха протести в югозападната провинция Хузестан - отново заради липса на вода, които дори доведоха до човешки жертви. 

Само за една година, показват анализите, нивата на езерата и изкуствените резервоари на Иран са намалели наполовина.