Десетки хиляди демонстранти, много от тях - привърженици на крайната десница, протестирай днес във Виена срещу ограничителните мерки, наложени в Австрия заради коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Това става ден след като австрийското правителство обяви нов национален локдаун от понеделник и каза, че от 1 февруари догодина ваксинацията срещу ковид ще стане задължителна в страната.

В ранния следобед протестиращите изпълниха площада пред двореца Хофбург. Много от тях развяваха австрийското знаме и скандираха лозунги като "Не на ваксинацията", "Стига вече" или "Долу фашистката диктатура".

По-късно, след като участниците в демонстрацията станаха, по оценки на полицията, около 35 хиляди, те тръгнаха на шествие по прочутия виенски булевард Рингщрасе, преди да се насочат отново към Хофбург.

Задържани са по-малко от 10 души - за неносене на маска и нарушаване на забраната за използване на нацистки символи, каза говорител на полицията.

Според австрийски медии някои демонстранти са замеряли полицаите с бутилки, предаде ДПА.

Протестът бе планиран още преди обявяването на локдауна по инициатива на крайнодясната Австрийска партия на свободата. 

Нейният лидер Херберт Кикъл, който е под карантина, защото е дал положителен тест за коронавирус, заяви, че страната върви към диктатура.

В Австрия напълно ваксинирано срещу ковид е около 66 процента от населението - едно от най-ниските равнища в Европа, отбелязва Ройтерс.