БСП напусна днес пленарната зала, след като мнозинството в парламента не прие предложенията й за обсъждането на първо четене на новия закон за Сметната палата да бъде поканена шефката на одитната институция Лидия Руменова, нито разискванията да се предават пряко по държавните медии.

Мая Манолова обяви, че първият мандаден орган е под ножга и че чистката, която прилага ГЕРБ, е в ход. Председателят на бюджетната комисия и основен вносител на законопроекта Менда Стоянова й отговори, че се възстановява моделът на управление на палатата, въведен през 2010 г.

"През следващите два часа ГЕРБ ще започне процеса по разгонване на действащата Сметна палата. Предлагам да допуснем Лидия Руменова в залата, защото когато предстои да бъде уволнен един висш служител, трябва да присъства", настоя Манолова. 

След като това искане беше отхвърлено, социалистите настояха за пряко излъчване на дебатите по БНТ и БНР, но и то не беше прието. Чавдар Георгиев от БСП обяви, че групата на левицата напуска залата в знак на протест.

Но първият изказал се в дискусията беше Румен Гечев. Той е вносителят на приетия през март закон, с който се въвежда колективно управление - председател и осем членове, избрани от миналия парламент. Сега ГЕРБ предлага връщане на модела с председател и двама зам.-председатели на одитната институция. Според Гечев това е по-лесно условие за намеса в работата им.