Струва си идеята на министър-председателя Бойко Борисов за газов складово-разпределителен възел на българското Черноморие да бъде сериозно да бъде проучена, въпреки скептицизма, каза днес вицепремиерът Меглена Кунева.

“Смятам, че трябва да се опита. На мене ми звучи стратегичеси добре за България”, каза тя след съвет с колегите си от ЕС, които отговарят за европейските въпроси.

“Към подобна идея имат своите аргументи и други страни в Черноморския басейн и не само”, добави тя. “Действително всяка идея трябва да бъде изследвана докрай”.

Това включва проучване за изпълнимостта (feasibility study) и анализ на разходите и ползите (cost-benefit analysis), с което се занимава колегата ѝ Томислав Дончев.

“Смятам , че Румъния би била естествен съюзник в това отношение. В предложението на правителството бяха посочени и Гърция и Турция”, каза Кунева.

Миналата седмица вицепремиерът Ивайло Калфин коментира, че единственото препяствие пред газово-разпределителния план на Борисов е, че не се знае откъде ще дойде газът.

Според премиера възможните източници са Русия, Турция (ако Москва построи дотам алтернативата на спрения “Южен поток”), Гърция, Румъния, собствени български залежи в Черно море. Над всяко от тези очаквания обаче има въпросителни.
Кунева не прогнозира, дали проектът на Борисов би спечелил финансиране по инвестиционния план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Не бих могла да направя толкова далечно и сигуро предвиждане”, каза Кунева. “Трябва да пуснем фиш, както се казва”.

Тя добави, че България трябва да има своя инвестиционен план в сътрудничество с Гърция и Румъния, за да се класира за финансиране от плана Юнкер.

Той предвижда осигуряване на 23 милиарда евро гаранции от ЕС, които да привлекат 15 пъти повече (315 милиарда евро) частни и публични инвестиции в проекти от общоевропейско значение.

Министрите днес разискваха плана като главна точка в дневния ред на насрочената на четвъртък и петък среща на върха на ЕС в Брюксел.

“На мене ми се ще да имаме план подобен на плана Юнкер, но да е план “България”, каза Кунева. “Не мога да кажа за момента, че има 100-процентова яснота, но за мене основата е в сътрудничеството между страните”.

Тя посочи, че Германия и Франция правят общ инвестиционен план, страните от Прибалтика и скандинавските държави също комбинират свои проекти.

“Ще ми се България в това отношение да бъде първа, да бъде страна, която ще предложи на Румъня, на Гърция, на страни, ако щете и по-далечни от нас…проекти, които са от интерес за България, но имат по-голяма добавена стойност за Европа”, каза Кунева.

По думите ѝ за трите държави могат да бъдат планове свързани с инфраструктурата и енергетиката. За целта страната ни трябва да преразгледа законодателството свързано с инвестициите.

“По-доброто законодателство – допълнителната мобилизация на средства върви само ако има по-добри правила. Не само толкова често спряганите лицензионни разрешителни, но и една тема като собствеността, наличието на кадастър, комасация на земята”, каза Кунева.