Украински моряци в Севастопол са готови да се сражават срещу неидентифицираните засега военнослужещи, блокирали базата им.

Това съобщи за Клуб Z журналистът Майк Лвовски от кримската редакция на "Сегодня" - един от най-големите вестници в Украйна.

Три бази на украинската армия, наброяващи общо близо 700 души, все още отказват да се подмчинят на новото правителство в Крим. Те заявяват, че остават лоялни на централната власт в Киев, и отказват да се разоръжат. Освен щаба на украинските военни сили в Севастопол на страната на Киев са батальон от морски пехотинци във Феодосия и поделение на граничните войски в Балаклава.

Поделенията, както и главните административни сгради в кримската столица Симферопол, са обкръжени и се охраняват от маскирани военни без опознатвателни знаци. "Юридически не можем да го докажем, но почти никой не се съмнява, че това са руски войници. Те говорят само на руски език", каза Майк Лвовски.

Щабът на Военноморските сили на Украйна (МВСУ) в Севастопол е блокирана от няколко камиона. Срещу портала й дежурят неидентифицирани бойци с автомати. Снощи на преговори с тях излязъл невъоръжен командирът на поделението полковник Игор Мамчур. Той обявил, че хората му са готови да се сражават в случай на провокация от страна на пришълците. Целият личен състав на поделението е в пълна бойна готовност.

Тази сутрин щабът бе обкръжен и от отряди за самоотбрана, формирани сред проруското население на Крим. Сред тях има и "афганци" - ветерани от съветската война в Афганистан през 1979-1989 г.

Отряди за самозащита, в които влизат и "афганци", блокираха днес щаба на украинския флот в Севастопол.

 

Морските граничарите от поделението в Балаклава отказаха да пуснат днес на неговата територия руски военни. Те заявиха, че са дали клетва и че в случай на проникване ще стрелят. Нарежданията на пришълците граничарите да се разоръжат били оставени без внимание. Руснаците си тръгнали.

Пред този портал на поделението на морската гранична охрана били спрени руските войници.

 

Повечето украински части на полуострова обаче масово преминават на страната на правителството на Автономна република Крим.

Напрежението витае във въздуха над целия Крим,  допълни Лвовски. Всички обаче се надяват, че няма да се стигне до кървави сблъсъци. По улиците на Симферопол и другите градове вече не се  движат бронетранспортьори и военни камиони без регистрационни номера. Дано не е затишие пред буря, молят се местните.
58 на сто от населението на полуострова е руско. Преобладават проруските настроения, много хора са против централната власт в Киев.

Още в петък в Крим се изсипаха 2000 руски войници. Според временния украински министър на отбраната Игор Тенюх обаче броят им е над 6000.

Вчера руският президент Владимир Путин получи разрешение от горната камара на парламента да прати войски в Крим. Той обаче все още не е взел решение по въпроса. В 90-минутен телефонен разговор с американския лидер Барак Обама Путин заяви, че Русия си запазва правото да  защитава своите интереси и тези на живеещото в Украйна рускоезично население в случай на разпростиране на насилието в източните региони на страната.

Немалка вина за случващото се днес в Крим обаче носи и Майданът в Киев, който свали предишните управници, допълни пред Клуб Z колегата Лвовски. Самият той е родом от Приднестровието - проруската сепаратистка република в Молдова. "Аз съм за евроинтеграцията и против руска намеса. Но след като някои хора в Киев започнаха да издигат антируски и антисемитски лозунги, немалко руснаци в Крим не без основание се притесниха. Ставащото тук е нещо като защитна реакция срещу разпасаността и чувството на безнаказаност на някои украински политици", смята Лвовски.

Междувременно Украйна приведе не само въоръжените си сили в пълна бойна готовност срещу разполагането на руски военни на нейна територия. Мобилизират се и резервистите, които са около милион души, предаде Би Ти Ви. Постоянната военна сила на Украйна е около 160 000 души.

Заповедта е издадена от изпълняващия длъжността президент на Александър Турчинов, а министърът на отбраната Игор Тенюх започна обща мобилизация на армията. " този момент въоръжените сили на Украйна се привеждат в пълна бойна готовност. Бойният дух сред целия военен състав е висок", обяви Тенюх.