Българската енергетика е във финансов капан. Капан, чиито реални измерения от години се прикриват, а различни правителства избягват да говорят за него, наливайки от пусто в празно държавни пари, с които успяват да закачат параван на цветчета пред проблема и така да си спестяват тежките решения, които трябва да вземат. 

Само след два дни - на 14 ноември, ние всички ще трябва да вземем решение кой да управлява парите ни най-адекватно и темата за енергетиката и нейното бъдеще логично отново изскача на преден план. Този път не само защото тя е част от националната сигурност на страната и защото е стратегически актив, а и заради безпрецедентната енергийна криза, която върлува не само у нас, но и в Европа и целия свят. Време е България да вземе решение - най-накрая - какво ще прави с въглищните си региони, които хранят десетки хиляди семейства, какво ще прави с новите политическо-икономически цели на Европа и как ще балансира собствения си интерес с общоевропейския. 

Представяме ви енергийните програми на основните политически играчи в изборите. Програми, които изглеждат излъскани и помислени, но и програми, които като че пораждат повече въпроси, отколкото да дават решения. 

ГЕРБ - България ще бъде незаобиколим фактор на енергийния пазар

Цялата политическа програма на партията на Бойко Борисов е, трябва да признаем, изключително подробна, наводнена с модерни думи и словосъчетания. Тя е разписана на цели 128 страници и всички подтеми започват с обилни хвалби за това какво до момента са свършили правителствата на бившия премиер.

Разбира се, част "Енергетика" не прави изключение и в началото са отчетени "успехите" на "Турски поток", "Газов Хъб Балкан", свързването на мрежата ни с тази на Гърция. Като успех е отчетена и полунаправената у нас либерализация на пазара на електроенергия, което е най-малкото странно от гледна точка на предизборното говорене на самия Борисов, който не спира да повтаря, че при него цената била 70-80 лв. на мегаватчас, а сега при служебното правителство е изхвърчала нагоре.

Цената при правителствата на Борисов бе такава именно заради регулирания пазар, на който държавата сдържаше цените на тока. Ако либерализацията е успех, то тогава е неясно откъде идват критиките на Борисов сега, особено имайки предвид, че самият той изведе небитовите потребители на ток на свободния пазар. 

Що се отнася до плановете на ГЕРБ за бъдещето, като първа точка е изнесено желание, както и при почти всички други, да се върви към "достъпна възобновяема енергия", тоест - да се улесни достъпът откъм административни процедури и да имат стимул производителите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да се конкурират на пазара. Предлага се създаване на рамка за развитието на общности от възобновяема енергия, стимулиране на използването на ВЕИ в сградите, обслужване на едно гише за инвеститори, осигуряване на пазар за гаранции за произход на зелена енергия. Общо-взето - всичко, което от години се говори, че трябва да се направи за стимулиране на чиста енергия. И всичко, което досега не бе направено. 

Важно е да се знае, че ГЕРБ смятат да правят и реформа в технологичното съхранение и балансирането на ВЕИ, така че несигурнността от непостоянството на вятъра и слънцето да бъдат преодоляни. 

Очаквано - говори и се за производство на водород или поне за изграждането на пътна карта за използването му, за инвестиции в в геотермална, хидротермална енергия и отпадна топлина и студ, за инвестиции в преноса на водород. 

ГЕРБ смята да продължи либерализацията на пазара и към битовите потребители, макар краен срок на завършване на реформата да не е поставен в програмата. Най-накрая партията мисли да завърши и въвеждането на механизъм за капацитет, който да гарантира енергийната сигурност. Странно, но там е записано и като цел постигането на обединение с електроенергийните пазари например с Румъния - нещо, което е вече факт. 

Накрая, разбира се, се стига и до желанието да се реализира най-накрая връзката с Гърция, която правителствата на ГЕРБ не успяха да направят 12 години. Фактическо обяснение за това защо "Турски поток" бе завършен за под две години, а истинският диверсициращ газопровод не е, нямаме и до днес. 

По най-щекотливата тема - тази за трансформацията на Маришкия басейн и въглищните централи, ГЕРБ предлагат да се изготвят планове за преход с участието на заинтересованите страни и то до края на 2021 г. (Това трябваше да е свършено преди доста време). Партията смята да финансира пожелателни проекти на технологично ниво, като например такива за улавяне и съхранение на въглерод. 

Идеята е и да се създадат индустриални зони, където инвеститорите да отворят нови въможности за хората. Разбира се, има и планове за преобучение и преквалификация на персонала в мините и ТЕЦ-овете. Очевидно е и желанието да се върви към преобразуване на регионините в такива с използване на газ и водород. 

"Един от големите въпроси на енергийния преход е с какво ще заменим въглищата, които в момента са голям компонент от енергийния микс. Анализите на национално и европейско ниво посочват в близко бъдеще природния газ като заместващо гориво. Ще изградим нова газопреносна мрежа с възможност за пренос на декарбонизирани газове, например водород. По този начин ще дадем шанс на собствениците на термични централи да модернизират съществуващите мощностти или да изградят нови високоефективни базови централи с ниски нива на емисии. Основен приоритет в тази посока ще бъде запазването на важността на тези региони за енергийната система", пишат от партията. 

БСП - с фокус върху ядрената енергетика

Едва ли е изненадващо, че от "Позитано 20" смятат, че изграждането на нова ядрена централа в Белене трябва да бъде топ приоритетът на българската енергетика. Разбира се, не се отстъпва и от желанието да се поддържа, модернизира и развива вече съществуващата мощност в "Козлодуй", като новото е, че явно социалистите вече са приели възможността да проучване на технологията за малките модулни реактори там. Това е по принцип американска технология и бе вкарана в обръщение първо от ГЕРБ преди известно време. Развитие обаче засега няма.

В интерес на истината трябва да се признае, че първите разговори за американска мощност бяха проведени именно от БСП по времето на управлението на "Орешарски". 

БСП обаче, очевидно, има желание да мине по модерната писта, затова и записва, че ще стимулира технологии за използване на водород, което е пряка препратка към бъдещето на Маришкия басейн, макар левицата да не е от най-възторжените фенове на затварянето на централите към този момент. 

Интересното е, че и БСП върви към повече използване на ВЕИ в микса, като е записала, че ще изгражда такива върху хидроенергийния потенциал на река Дунав. 

Интересното е, че социалистите смятат да подчинят либерализацията на енергийния пазар в интереса на хората, което е напълно неясно понятие и не е точно определено какво точно означава. 

Генерално БСП поддържа старите си тези за ползвата от ядрената енергия, но се опитва да не изглежда прекалено ретроградна и все пак да е с единия крак в Зелената сделка на ЕС, която към момента изглежда необратим процес на позеленяване на енергийните ни системи. 

Продължаваме промяната - Да закрием БЕХ! 

Новият политически играч в центъра - партията на Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната", не се различава от другите що се отнася до следване на целите на Зелената сделка. Все пак, новите политици имат и радикални идеи, една от които е пълното закриване на Българския енергиен холдинг. Това е структурата-майка в родната енергетика и е на практика министерство в министерството, държейки контролните пакети във всяко едно държавно дружество. 

Идеята за закриването не е нова, но пък не е и много ясно обяснена. Зад нея, в програмата, се крият прекрасно звучащи изрази като "Оптимизирана и прозрачна структура в сектора"; "Ясно дефиниране на приоритети и прозрачно корпоративно управление". Какво ще дойде на мястото на БЕХ не е ясно, но Кирил Петков например вече има история в своето желание да се отърве от гигантските държавни мастодонти и това вероятно означава, че дружествата ще минат под шапката на Министерството на енергетиката. 

Иначе - ПП е записала, че цели енергийно независима и балансирана енергийна система, както и пазарано-регулирани и рационално интегрирани ВЕИ. Що се отнася до чистата енергия и тук виждаме желание за нейното по-сериозно използване, за улеснен административен достъп до нея, както и право на сдружение на производителите. Към ВЕИ обаче са включение и изграждането на ВЕЦ, ПАВЕЦ и друга геотермална енергия. 

Целта е "широко навлизане на децентрализирани източници на енергия - PV, соларни колектори, биогаз, енергийна утилизация на отпадни води, енергийна утилизация на битови и селскостопански отпадъци".

Приотетно ще се реализират пък инвестционни програми, които ще помогнат на Маришкия басейн да се трансформира в модерна структура, заменила вече въглищата. 

ПП смята да даде "пълна институционална подкрепа" за завършване на интерконектора с Гърция, както и за завършване на терминала за втечнен газ Александруполис, където България има собственост  от 20%. 

"Демократична България" - на мода е зеленото 

Напълно очаквано - обединението "Демократична България" има в програмата си залегнало сериозно "позеленяване" на родната енергетика, напълно съобразено с изискванията на ЕК и блока и ангажиментите по Зелената сделка. Според основната програма, целта на обединението е енергетиката, която "успешно се трансформира в модерен сектор от ХХI век, позволяващ електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи, декарбонизирана икономика".

Тук е важно да се знае, че десните представители са категорични в мнението си, че "агробващи мегапроекти тип АЕЦ „Белене“, „Козлодуй 7“ и „Турски поток“, трябва да бъдат прекратени. Не е ясно какво означава например прекратяването на "Турски поток", който е готов и дори работи. Обединението е записало единствено, че ще се опита да "намали загубите" от потока, както и че ще търси отговорност от тези, които са го построили. 

ДБ смята и да преструктурира БЕХ. 

"Възлагане на външен, независим годишен одит на енергийните дружества, който да бъде обсъждан и одобряван от Народното събрание. Одитът ще се превърне в част от по-обстоен преглед на енергийните политики с фокус върху оценката на резултатите от прилагането на стратегически решения в сектора, оценката на финансовото състояние на държавните дружества с цел предотвратяване на скрита „приватизация“ и създаване на рамка за енергийните политики през следващите години", казват те.

Интересното е, че се залага на значително подобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост, който обаче вече е пратен в ЕК и значими промени по него просто няма как да се правят. 

Разбира се, идеята е въвеждане на повече "устойчиви ВЕИ мощности, дигитализация на управлението на енергийните услуги, изграждането на „умни мрежи” и изпълнението на широкомащабни мерки за енергийната ефективност."

Що се отнася до престуртурирането на въглищните централи, то ДБ казват, че финансовата рамка по проектите трябва да е готова до 2025 г. Според партията трябва максимално да се ползват Механизма за справедлив преход на Европейския съюз, за прилагане на компенсационни механизми и преквалификация на служители в предприятията.

И ДБ, както и ГЕРБ и почти всички други, смятат да изграждат Индустриални зони в региона, зони, които ще имат енергийна насоченост, за да се запазят работните места и да се премине през трансформацията с по-малко социална щета. 

И тук се говори за ускорено внедряване на модерни технологии в доставките на газ, включително и с възможност за пренос на водород, строителството на междусистемните и газови връзки със съседните на Гърция и България държави, за да се осигури достъпът на алтернативни доставки на природен газ и водород.

Новото е, че се споменава и изработване на пътна карта за проучване на енергийния потенциал на Черно море - възможност за която се говори отдавна, но реално не се прави нищо. 

Децентрализацията - отколешна мечта на десните, е вкарана и в частта "Енергетика", с цел да се даде възможнсот на общините да имат избор за икономическа и енергийна трансформация на базата на регионалните планове, в които активно са участвали. Изграждане на средни по големина мощности за централизирано топлоснабдяване от ВЕИ в малките градове и в селските региони на принципа – енергията да се произвежда близо до потребителите, е също част от плана на ДБ. 

Обединението смята и да намали зависимостта ни от руския природен газ с поне 30% до 5 години, като това щяло да стане възможност като се постигнат доставки от световните пазари чрез регазификация на втечнен газ и внос от терминалите на съседни и близки до България страни.

И тук, както и при почти всички други играчи, се залага на енергийната ефективност като основа на трансформацията на родната енергетика. 

ИТН - Държавни дружества, пазар и премахване на корупцията

Програмата на "Има такъв народ" е меко казано "постна", а частта й за сектор "енергетика" включва пет основни приоритета и малко повечко общи приказки, отколкото конкретни идеи за промяна. 

Приоритетите на ИТН в сектора са следните: 

  • Нова балансирана политика в областта на енергетиката и природния газ в рамките на Национална доктрина за енергийно развитие и съкращаване на вредните емисии в интерес на обществото и в съответствие с европейската „Зелена сделка“ Запазване ролята на ядрената енергетика в националния енергиен микс.
  • Оздравяване на структуроопределящите държавни енергийни и газови дружества, осигуряване спазването на пазарни принципи и въвеждане на механизми за справяне с корупцията.
  • Разработване и приложение на механизъм на национално ниво за защита на енергийно уязвимите домакинства при предстоящата либерализация на пазара.
  • Разработване и приложение на национална стратегия за конверсия на въглищните региони във високотехнологични индустриални зони, с крайна цел постигане на устойчив икономически растеж и откриване на нови работни места.
  • Хармонизиране на националното законодателство с актуалните енергийни политики и целите в Националната доктрина за енергийно развитие. Възстановяване на правата върху общодостъпните подземни богатства на собствениците на имоти и стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес.

От сайта на партията разбираме, че тя ще работи за нова балансираща политика в енергетиката и природния газ и че тя ще бъде само в интерес на обществото и "индивидуалния потребител". Разбира се, това включва и "съответствие с европейската Зелена сделка". 

ИТН е категорична - ще стимулира развитието на зелената енергетика и ще работи за запазването на роляната на ядрената енергетика, като през това време ще поощрява индивидуалните потребители да стават производители на зелена енергия. 

Партията не смята да закрива държавни дружества, а да ги оздравява. Смята и да се справи с корупцията. Тук подробности на практика няма. 

Що се отнася до въглищата - там ИТН смята да замести ТЕЦ-овече постепенно с високоефективни паро газови блокове, нови мощности на ВЕИ на освободените и рекултивирани минни табани, комбинирано производство на водород.

Стратегията ще бъде приложена в период до 2030 година, когато чрез фондовете на ЕС ще бъде осигурено съ финансиране на програмите. През 2021 година България ще декларира присъединяването си към тези политики, пишат още експертите на партията на Станислав Трифонов. 

ДПС - не точно програма

Всъщност, ако трябва да сме по-смели, спокойно можем да кажем, че ДПС програма няма. На сайта на Движението се мъдрят няколко пипнати дипляни, които не ни казват нито какво смята да прави партията в сектора, нито пък в който и да било друг сектор. Това не е особено изненадващо, имайки предвид начина, по който ДПС прави политика. 

Все пак, затова какви са настроенията в Движението по отношение на енергетиката можем да говорим спрямо подсказките, които ни бяха пуснати публично през последндите години. А от тях изводът е един - ДПС смята да мине на "зелено". 

Така например на десетата конференция на ДПС, лидерът Мустафа Карадайъ заяви, че партията смята активно да участва в "Зелената сделка" и да направи "водородна революция в дигиталната ера", да изгради стратегия за растеж, базината именно на "Зелената сделка". 

Липсата на конкретика в никакъв случай не означава, че ДПС няма интереси в сектора, най-малкото, защото почетният лидер Ахмед Доган е собственик на втората по големина ТЕЦ на Балканите - ТЕЦ "Варна". При всички положение той ще опита да се възползва от механизмите  по трансформация на ЕС, което не е повод за укор, стига да става по правилата. 

Очевиден е и интересът на Движението във фотоволтаичните центрове, а последните публични изяви на партията показват, че и тя се присъединява към хора от политици, които смятат, че бъдещето на енергийна България е във ВЕИ. 

Движението е и за "въвеждане на по-чисти, по-евтини и по-здравословни форми на частен и обществен транспорт".

"Изправи се, БГ! Ние идваме" - запазване на работните места в "Марица-изток"

Основното в програмата на коалицията около Мая Манолова е фактът, че единствено тук се говори за "запазване на работните места" на служителите в Маришкия басейн. Това изречение е допълнено с многозначителното "или преобразуването им с такива с по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения", което само вкарва допълнителни въпроси в тезата. Неясно е дали ще се закриват въглъщни централи или не. 

Този прийом е доста последователен в програмата на ИБГНИ, имайки предвид, че е използва и в частта за ядрената енергетика, където е записано следното: 

"Изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй” /7-ми и 8-ми блок/ при доказана икономическа ефективност на проекта.

Проектът АЕЦ „Белене“ трябва да премине през задълбочен икономически анализ, тъй като това е в интерес на обществото и цената му ще премине през сметките на крайните потребители."

Отново не става ясно какво точно ще се прави и как. 

Въпреки посятите съмнения за следването на "Зелената сделка", от коалицията твърдо подкрепят изграждането на на покривни фотоволтаични инсталации /с мощност до 30 КВт/ от битови и стопански потребители, като генерации за „собствени нужди”, които не само няма да натоварят електроенергийната система, но биха я подпомогнали, продавайки произведените излишъци в пиковите часове.

Освен това - партията смята да развива приоритетно хидроенергийния потенциал на страната. Тези генерации са с оперативен живот от над 100 години, с ниски разходи за поддръжка и висока степен на маневреност, пишат от ИБГНИ

Все пак - коалицията смята и че трябва да се изпълняват общите цели на ЕС за до 32% от енергията да се осигурява от възобновяемите източници в брутното крайно потребление  в следващите 10 години.

ИБГНИ е и за завършване на либерализацита на пазара на електроенергия. 

Изводите

Кой каквото и да говори - големите български партии и тези, на които социолозите дават най-големи шансове да влязат в следващото Народно събрание, смятат - къде повече, къде по-малко - да следват стъпките на европейския зелен пакт и да се съобразяват с целите за декарбонизация. 

България неотклонно върви по пътя на зелената енергия, макар да го прави хаотично, несъобразено с местните  реалности и това да става със сериозни съмнения за корупция и злоупотребите. 

Бъдещето, поне според партиите у нас, е във ВЕИ и нови модерни технологии, които би трябвало да ни приближат до енергийното сърце на Европа. 

Остава въпросът дали и как трансформацията ще бъде изпълнена. Защото България има дълга история на добри написани намерения и изключително лоши изпълнения. От нас зависи да изискваме и да следим.