През 2014 г. в света са убити 66 журналисти, т.е. - с 5 по-малко от 2013 г., когато жертвите са били 71, но броят на отвличанията е нараснал обезпокоително, а атаките са станали по-варварски. Това сочи годишният доклад на „Репортери без граници”.

Обезглавяването на Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф от "Ислямска държава" показва крайната опасност, пред която са изправени журналистите, отразяващи съвременните конфликти, коментира организацията.

„Рядко репортери са били убивани с такова варварско усещане за пропаганда, което шокира целия свят”, продължават констатациите.

Лекият спад на убитите журналисти идва от по-малкото смъртни случаи в „мирните” страни. Общо 720 репортери са били убити от 2005 г. насам.

Няма повод за оптимизъм и при отвличанията - те са се увеличили до 119, или с 37% повече спрямо миналата година заради тактиките на сепаратистите в Източна Украйна и членовете на групировки от Близкия Изток и Северна Африка. 33-ма журналисти са били отвлечени в Украйна, 29 – в Либия и 27 – в Сирия. 40 все още са държани в плен.

„Местните журналисти плащат най-високата цена с 90% от отвлечените. От 22 журналисти, които в момента са държани в плен от въоръжени групировки в Сирия, 16 са сирийци. Всички 8 журналисти, държани в плен в Ирак, са иракчани”, гласи докладът на "Репротери без граници".

В света общо 178 професионални журналисти са били в затвора към 8 декември, същият брой като миналата година. Китай е световен лидер по брой задържани журналисти - 33, които в момента са зад решетките. Следват Еритрея с 28 и Иран с 19.

Конфликтите също са увеличили броя на журналистите, напускащи домовете си. 47 либийски и 37 сирийски репортери са избягали от родината си през м.г. Смазването на частна етиопска медия стана причина 31 журналисти да напуснат страната си.

Побоищата и жестокостите над репортери са били най-разпространени в Украйна, следвана от Венецуела и Турция.