Китай и САЩ се споразумяха да удвоят усилията за борба с климатичните промени чрез предприемане на "конкретни действия". Това заявиха двете страни в съвместна декларация, обявена днес на конференцията COP26 в Глазгоу, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пекин и Вашингтон казаха, че сделката между тях призовава за "засилване на действията за климата" през настоящото десетилетие въз основа на насоките в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., включително нова, по-висока цел за намаляване на емисиите през 2025 г.

Китай обеща да последва примера на САЩ и да предприеме стъпки за намаляване на метановите емисии.

Споразумението между двете страни, които са най-големите замърсители с въглеродни емисии в света, призовава за "конкретни и прагматични" правила за декарбонизацията, намаляване на метановите емисии и борба с обезлесяването.

"И двете страни признават, че има разминаване между сегашните усилия и Парижкото споразумение", каза китайският специален пратеник за климата Се Чжънхуа при обявяване на споразумението. "Затова съвместно ще засилим действията за климата и сътрудничеството", заяви той.

По думите му двете страни "виждат, че предизвикателството с климатичните промени е екзистенциално и сериозно", поради което "ще поемат своята отговорност и ще работят заедно".

Ръководителят на политиката на Европейския съюз за климата Франс Тимерманс приветства сделката между Китай и САЩ, като каза, че тя ще помогне за постигане на споразумение между държавите на конференцията в Глазгоу, посочва Ройтерс.